Orgeat

Orgeat

Orgeat har sitt ursprung i det latinska ordet "hordeata", som i sig kommer från "hordeum", det latinska ordet för korn. Ursprungligen gjordes orgeat av korn & var en form av kornmjölk, liknande dagens mandelmjölk.

Under medeltiden utvecklades orgeat till en mandelbaserad dryck i det muslimska Medelhavet, särskilt i Spanien & på Sicilien. När det introducerades i Frankrike, utvecklades receptet vidare till att omfatta mandlar istället för korn, vilket är hur vi känner till det idag.

På 1800-talet blev det en populär ingrediens i barer, framför allt som en del av utvecklingen av cocktailkulturen. Det blev ett viktigt inslag i många klassiska cocktailrecept & fortsätter att vara det idag.

Den moderna populariteten för syrupen är starkt kopplad till Tiki-kulturen & dess exotiska drinkar, som blev populära i USA efter andra världskriget. Tiki-barer använde det för att skapa komplexa & smakrika drinkar, & dess användning har sedan dess spridit sig över hela världen.

intermediate

Svårhetsgrad:
Medel

Orgeat

Orgeat

Söt syrup som traditionellt är gjord på mandlar, socker & ros- eller apelsinblomsvatten. Den har en distinkt smak av mandel & är ofta grumlig i utseendet. Orgeat är en populär ingrediens i många cocktailrecept, mest känt för sin roll i Tiki-drycker som Mai Tai och Scorpion. Den ger en unik sötma & nötaktig smak till dryckerna den används i.
Servings 1

Utrustning

  • 1 Mixer
  • 1 Kastrull

Ingredienser

  • 480 ml Skalade mandlar
  • 350 ml Socker
  • 320 ml Vatten
  • 30 ml Brandy
  • 5 ml Apelsinblomvatten

Instruktioner

  • Mixa mandlarna
  • Koka upp vatten & socker till en sockerlag
  • Addera mandlarna & låt koka på svag värme i 3 minuter
  • Ta bort från värmen & låt stå i upp till 8 timmar, minst 3 timmar
  • Sila vätskan genom en chinois eller en duk
  • Rör i brandy & apelsinblomvatten
  • Häll över i en flaska
Course Drinkar
Keyword mandlar, Orgeat, socker

Notes

Klara sig bra i upp till 2 veckor