Orgeat
Orgeat har sitt ursprung i det latinska ordet "hordeata", som i sig kommer från "hordeum", det latinska ordet för korn. Ursprungligen gjordes orgeat av korn & var en form av kornmjölk, liknande dagens mandelmjölk.
Under medeltiden utvecklades orgeat till en mandelbaserad dryck i det muslimska Medelhavet, särskilt i Spanien & på Sicilien. När det introducerades i Frankrike, utvecklades receptet vidare till att omfatta mandlar istället för korn, vilket är hur vi känner till det idag.
På 1800-talet blev det en populär ingrediens i barer, framför allt som en del av utvecklingen av cocktailkulturen. Det blev ett viktigt inslag i många klassiska cocktailrecept & fortsätter att vara det idag.
Den moderna populariteten för syrupen är starkt kopplad till Tiki-kulturen & dess exotiska drinkar, som blev populära i USA efter andra världskriget. Tiki-barer använde det för att skapa komplexa & smakrika drinkar, & dess användning har sedan dess spridit sig över hela världen.
Svårhetsgrad:
Medel
Orgeat
Utrustning
- 1 Mixer
- 1 Kastrull
Ingredienser
- 480 ml Skalade mandlar
- 350 ml Socker
- 320 ml Vatten
- 30 ml Brandy
- 5 ml Apelsinblomvatten
Instruktioner
- Mixa mandlarna
- Koka upp vatten & socker till en sockerlag
- Addera mandlarna & låt koka på svag värme i 3 minuter
- Ta bort från värmen & låt stå i upp till 8 timmar, minst 3 timmar
- Sila vätskan genom en chinois eller en duk
- Rör i brandy & apelsinblomvatten
- Häll över i en flaska