Mezcal

Tänk dig den rökiga eftersmaken av en traditionell mexikansk dryck som destilleras under den brännande solen, med historiska rötter som sträcker sig tillbaka till aztekerna. Mezcal, ibland kallad "tequilans vilda kusin", är en äkta representation av Mexikos rika kulturarv & landskapets robusthet.

Mezcal, drinkar, agave

Sammanfattning

En mexikansk spritsort framställd av agaveväxter. Medan tequila endast kan framställas av blå agave, kan  framställas av över 30 olika typer av agave, vilket ger det en mer varierad & komplex smakprofil. Rökigheten kommer från den traditionella metoden att rosta agavehjärtat i markbundna ugnar innan destillation.

Historia

Aztekerna bryggde en föregångare kallad "pulque" långt innan européerna kom till Amerika. När spanska erövrarna anlände på 1500-talet, introducerade de destillationstekniker som kombinerades med den inhemska pulque-traditionen, vilket ledde till födelsen av drycken. Under århundradena växte den i popularitet, & den blev en integrerad del av den mexikanska kulturen & ceremonierna.

Fakta

Man producerar främst i Oaxaca, men andra stater som Guerrero, Durango & San Luis Potosí är också kända för sin produktion. Den kan konsumeras rakt upp, användas i cocktails eller avnjutas med "sal de gusano" - ett salt gjort på torkade malade larver, chili & havssalt. Kvalitet kan variera från "Mezcal Joven" (ung) till "Mezcal Añejo" (åldrad) beroende på hur länge den har lagrats.

Kuriosa

Mezcal har en säregen kultur kring sig. Den ofta citerade frasen "Para todo mal, mezcal, y para todo bien, también" (För allt dåligt, mezcal, & för allt bra också) summerar dess position i det mexikanska hjärtat. En annan intressant aspekt är att i vissa flaskor kommer med en agavelarv inuti, vilket en gång i tiden betraktades som ett bevis på hög alkoholhalt & kvalitet. Dessutom har drycken sett ett uppsving i popularitet på den globala scenen nyligen, med många barer & restauranger som nu specialiserar sig på denna unika dryck.