Vodka

Visste du att namnet "vodka" kommer från det slaviska ordet "voda", vilket betyder vatten. Denna enkla men kraftfulla spritsort speglar en oskuldsfull klarhet men har en brinnande styrka. Från de frostiga slätterna i Ryssland & Polen har vodkan spridits till hela världen, & blivit en nödvändig ingrediens i många berömda cocktails som Bloody Mary & Cosmopolitan.

vodka

Sammanfattning

Vodka är en alkoholhaltig dryck som ofta destilleras från jästa spannmål eller potatis, men kan i teorin framställas av alla stärkelserika material. Dess mest distinkta egenskap är dess neutralitet - både i smak & doft. Traditionellt sett har den varit en spritsort med hög alkoholhalt, oftast över 40% volymprocent alkohol.

Historia

Dess ursprung är ett ämne för debatt, men de två mest troliga ursprungsplatserna är Ryssland & Polen, någon gång under 800 - 900-talet. De första skriftliga referenserna, från Ryssland, kommer från början av 1400-talet, i ett medicinskt dokument som kallas "The Green Book", medan i Polen dyker ordet upp i skriftliga dokument från 1405. Destillatet användes först som medicin & kosmetika innan det blev en populär dryck. Dess utbredning utanför dessa länder började på allvar under 1800-talet. Men det var först efter andra världskriget, med cocktailkulturens framväxt, som vodka blev en globalt populär spritsort.

Produkter för hemleverans

Fakta

Den tillverkas traditionellt genom att destillera jäst spannmål eller potatis, men moderna metoder har breddat spektrumet av råvaror till nästan alla stärkelserika material, inklusive majs, druvor & sockerbetor. Efter destillering är den nästan 100% ren etanol, så den späds med vatten för att sänka alkoholhalten till runt 40%. Den är känd för sin neutrala smak, som uppnås genom flerstegsdestillation & filtrering, vilket gör den idealisk som bas i cocktails.

Kuriosa

Även om drycken ofta är känd för sin neutrala smak, har smaksatt vodka blivit allt mer populärt. Smakerna varierar från det vanliga, som olika frukter & bär, till det mer ovanliga, som marshmallows eller bacon. Världens mest sålda vodkavarumärke är Smirnoff, som grundades av Pjotr Arsenjevitj Smirnov i Moskva på 1860-talet, men fick sin globala popularitet efter att dess ägare emigrerade till USA & startade produktion där. Ett annat roligt faktum är att den polska lagen definierar vodka som en sprit som kan endast tillverkas av korn, råg, potatis & betor. Allt annat måste kallas för "vodkaliknande sprit".