Gin

Ända sedan den nederländska läkaren Franciscus Sylvius skapade gin på 1600-talet som en medicin mot njuråkommor, har denna spritsort förvandlats & blomstrat till en global företeelse. Från dess mörka dagar som "Mother's Ruin" i London till dess nuvarande status som hjärtat i trendiga cocktailbarer världen över, är dess historia lika botanisk som den är kulturell.

magellan6550_gin_botanicals_on_a_table_realistic_drawing_white__8deed77c-2b12-4bb6-9817-c0993faa2086-transformed

Sammanfattning

Gin framställs genom destillation av spannmål som sedan smaksätts. Mest framträdande är enbär men också med andra örter & kryddor. Det finns flera typer såsom London Dry, Old Tom, & Dutch Genever, som alla har sin egen karaktär & smakprofil.

Historia

Historien börjar på 1600-talet i Nederländerna med en dryck som kallas "genever". Franciscus Sylvius, en nederländsk läkare, tros ha skapat genever som ett medicinskt läkemedel. Under det engelsk-nederländska kriget upptäckte brittiska soldater genever & tog med sig drycken tillbaka till England, där den blev känd som "gin". Under 1700-talet, en period känd som "Gin Craze", exploderade ginproduktionen & konsumtionen i England. Detta ledde till betydande sociala problem & till flera lagar, kända som "Gin Acts", för att begränsa dess produktion & försäljning. Sedan dess har den genomgått flera perioder av fram- & motgångar, men har på senare år fått en renässans, särskilt med uppkomsten av hantverks- & småskaliga destillerier.

Fakta

Det är en mycket mångsidig spritsort när det gäller smaker, tack vare de olika botaniska ingredienserna som kan användas. Enbär är den huvudsakliga smaksättaren, men andra som koriander, citrusskal, angelikarot & kardemumma är också vanliga. Det finns flera stilar, inklusive London Dry, som är torr & framhäver enbärssmaken, & Old Tom, som är sötare. Sedan finns det Plymouth, som bara får tillverkas i staden Plymouth, England. Slutligen finns det New Western Dry, en stil som uppstod under gins moderna renässans, där andra smaker än enbär kan dominera.

Kuriosa

En rolig detalj är dess roll i skapandet av termen "Dutch Courage". Under Trettioåriga kriget, drack brittiska soldater genever för att lugna nerverna & boosta modet innan strid, därav uttrycket. Ännu ett intressant faktum är att världens starkaste tillverkas i Skottland & heter "Strane Ultra Uncut", med en alkoholhalt på hela 82,5%. Trots att den ofta förknippas med England, är den största konsumenten per capita faktiskt Filippinerna!

Gin är en spritdryck som huvudsakligen smaksätts med enbär, men kan också innehålla en mängd andra botaniska ingredienser som koriander, citrusskal & angelikarot.

Gin bör lagras på en sval, mörk plats & alltid förseglas ordentligt efter varje användning.

Sloe Gin är en ginlikör gjord genom att infusera gin med slånbär & socker, vilket ger en söt & fruktig smak.

Genever är en holländsk föregångare till gin med en maltigare smakprofil & används i drinkar som Dutch Negroni.

Old Tom Gin är en sötare stil av gin som var populär på 1800-talet. Den är mindre torr än London Dry Gin & har en rikare, rundare smak.

London Dry Gin är en torrare stil medan Plymouth Gin är mjukare & något sötare.