Bourbon

Bourbon, ofta känd som Amerikas "ursprungliga" sprit, är en stark symbol för den amerikanska södern, särskilt Kentucky. Dess smak är lika rik & komplex som dess historia - en blandning av tradition, innovation & ren hantverksskicklighet som återspeglas i varje smakfull klunk.

Bourbon

Sammanfattning

Drycken är en typ av amerikansk whisky som tillverkas främst av majs & lagras på nya, förkolnade ekfat. Den har sitt ursprung i USA, speciellt Kentucky, & har strikta lagar för dess produktion, inklusive att den måste vara gjord på minst 51% majs & lagras på nya ekfat i minst två år.

Historia

Dryckens historia är djupt rotad i USA:s tidiga historia. På 1700-talet började nybyggare från Skottland, Irland & andra delar av Europa att destillera en majs-baserad whisky. Denna nybyggaranda blev upphov till en ny stil av amerikansk whisky, speciellt i Kentucky-regionen, där man började lagra spriten på nya, förkolnade ekfat. Denna teknik sägs ha introducerats av prästen Elijah Craig i slutet av 1700-talet & blev snart normen för produktionen av bourbon. 1964 proklamerade USA:s kongress bourbon som "Amerikas inhemskade sprit", vilket ytterligare förankrade dess roll i amerikansk kultur.

Fakta

Den framställs genom en noggrann process som innebär mältning, jäsning, destillation & lagring. Enligt federal lag måste bourbon vara tillverkad av en sädessammansättning (eller "mash bill") som är minst 51% majs, destillerad till inte mer än 80% alkoholvolym, & lagrad på nya, förkolnade ekfat utan tillsatser. Dessutom måste bourbonen lagras i minst två år för att officiellt kallas för bourbon, även om de flesta högkvalitativa bourbons lagras mycket längre.

Produkter på Systembolaget

Kuriosa

Några intressanta detaljer inkluderar att, trots dess starka kopplingar till Kentucky, det faktiskt kan produceras var som helst i USA - även om mer än 95% av alt fortfarande produceras i Kentucky. Dessutom, de ekfat som används för att lagra destillatet kan bara användas en gång för att producera bourbon. Efter användning säljs de ofta till destillerier över hela världen för att användas i produktionen av andra spritsorter, som skotsk whisky & tequila. Slutligen, ett annat roligt faktum är att det faktiskt lagras fler fat bourbon i Kentucky än vad det finns människor - en indikation på den enorma popularitet som denna distinkta amerikanska sprit har uppnått.