Tequila

Tequila, spriten med det exotiska namnet, är inte bara hjärtat av en festlig margarita, utan är även djupt rotad i det mexikanska arvet. Från aztekernas pulque, en fermenterad dryck gjord av agave, till dagens fina añejos, har destillatet gått igenom en anmärkningsvärd transformation.

Tequila

Sammanfattning

Destillatet är en typ av mexikansk sprit som tillverkas genom att destillera saften från blå agave, en växt som växer i och runt staden med samma namn. Den finns i flera varianter, inklusive blanco (vit eller silver), reposado (vilande), añejo (åldrad) & extra añejo (extra åldrad), beroende på hur länge den har åldrats i ekfat.

Historia

Dryckens historia går tillbaka till det prekolumbianska Mexiko, när aztekerna använde agaveplantan för att skapa en fermenterad dryck som kallades pulque. Efter Spaniens erövring av Mexiko på 1500-talet började spanjorerna destillera agavesaft för att producera en tidig form av vad vi nu känner som tequila. Den första officiella licensen för att producera drycken utfärdades till Jose Antonio Cuervo av kung Ferdinand VI av Spanien år 1758. Den blev sedan en viktig exportvara för Mexiko & har sedan dess blivit en symbol för mexikansk kultur & arv.

Fakta

Drycken görs genom att jäsa & destillera saften från hjärtat av den blå agaveväxten. Agavehjärtat, kallat "piña" på grund av dess likhet med en ananas, krossas & jäses, varefter destillationen sker. Efter destillationen lagras destillatet i ekfat under varierande tidsperioder, vilket resulterar i de olika typerna: blanco, reposado, añejo & extra añejo. Destillatet kan endast tillverkas i fem regioner i Mexiko: Jalisco, Nayarit, Guanajuato, Michoacán & Tamaulipas.

Kuriosa

Det finns en rad intressanta kuriosa kollat till destillatet. Till exempel är namnet skyddat enligt internationell lag, vilket innebär att endast sprit tillverkad i de ovan nämnda mexikanska regionerna får kallas tequila. Dessutom, till skillnad från vad många tror, innehåller inte alla flaskor en mask. Masken, eller "gusano", är mer förknippad med mezcal, en annan mexikansk sprit gjord på agave. Slutligen, det finns en specifik teknik för att dricka kallad "lick-shoot-suck", där man slickar lite salt från handen, tar en shot av tequila & sedan suger på en limeskiva. Men många tequilakännare skulle hävda att en bra tequila bör sippas för att fullt ut uppskatta dess komplexa smakprofil.