Irländsk Whiskey

I de mjuka kullarna och dimmiga dalarna på den gröna ön har irländsk whiskey blivit en nationalskatt. Följ med på en resa genom tiden, där keltiska munkar tros ha förfinat konsten att destillera, och där den irländska whiskeyn föddes, en dryck som sjunger med noter av historia, hantverk och stolthet.

irländsk whisky

Sammanfattning

Irländsk whiskey är en spritsort destillerad & lagrad på Irland. Den skiljer sig från skotsk whisky både genom tillverkningsmetod & smakprofil. De mest framstående varianterna är single malt, single pot still & blended whiskey. Oavsett stil är den känd för sina mjuka, runda smaker &  tredubbel destillationsprocess.

Historia

Irländsk whiskey är troligtvis en av de äldsta destillerade dryckerna i Europa. Redan på 500-talet, långt innan destillationskonsten nådde Skottland, tros irländska munkar ha börjat experimentera med att destillera jästa kornlösningar. Dessa tidiga destillationer var grova, men metoden förfinades genom århundradena. På 1800-talet, när whiskeyproduktionen var som högst, var Dublin känt som whiskeyns huvudstad, med flera stora destillerier. Men 1900-talet blev tufft för den irländska whiskeyn med uppkomsten av den irländska frihetskriget, förbudet i USA & sedan konkurrensen från skotsk whisky. Efter att ha nästan försvunnit på 1970-talet har irländsk whiskey sett en fenomenal återhämtning under de senaste årtiondena med nya destillerier som öppnas över hela ön.

Produkter på Systembolaget

Fakta

Den irländska whiskeyn har vissa särdrag som skiljer den från sina globala motsvarigheter. Förutom den ofta använda tredubbla destillationsprocessen, som ger en ljusare & mjukare sprit, finns det specifika sorter av irländsk whiskey: Single Malt (gjord på 100% maltkorn), Single Pot Still (unik för Irland, en blandning av maltat & omaltat korn) & Blended Whiskey (en blandning av grain & malt whisky). De flesta irländska whiskeys är kända för att vara mjukare & mindre rökiga än många skotska whiskys.

Kuriosa

Den irländska stavningen "whiskey" är ämnet för många debatter. En teori säger att det var irländska invandrare till Amerika som tog med sig den extra "e" & införde den i den amerikanska stavningen. En annan rolig anekdot är att Jameson, nu en av de mest kända märkena globalt, grundades av en skotte, John Jameson. Dessutom, trots whiskeyns ibland stränga image, har Irland alltid haft en lite mer avslappnad syn på saken. Den legendariska författaren James Joyce nämnde t.ex. whiskyn som "det akvatiska livets vatten" i sin bok "Ulysses".

En annan intressant detalj är att världens äldsta kända whiskydestilleri, Old Bushmills Distillery i Nordirland, grundades 1608.