
Halekulani
Halekulani uppstod under en tid då Hawaii började locka amerikanska turister med en exotisk blandning av tropisk estetik & västerländsk lyx. Baren House Without a Key, döpt efter en roman från 1925, var redan på 1930-talet inredd med lavasten, tapatyger & polynesisk konst – element som senare skulle definiera tikikulturen.
Till skillnad från många tikicocktails som baseras på rom, använde Halekulani bourbon eller ibland den lokala spriten okolehao, destillerad från tirot. Kombinationen av bourbon med ananas, citrus, grenadin & bitters gav en tropisk men balanserad smakprofil som förenade amerikansk whiskeytradition med hawaiianska frukttoner.
Cocktailen återupptäcktes & dokumenterades i moderna tikiböcker som Sippin’ Safari av Jeff “Beachbum” Berry & Tiki: Modern Tropical Cocktails av Shannon Mustipher, där den beskrivs som en fruktigare variant av en Whisky Sour.

Svårhetsgrad:
Medel

Halekulani
Ingredienser
- 45 ml Bourbon
- 15 ml Demararasockerlag
- 5 ml Grenadine
- 15 ml Apelsinjuice
- 15 ml Ananasjuice
- 15 ml Citronjuice
- 2 stänk Aromatiska bitter
Instruktioner
- Kombinera alla ingredienser i en shaker & fyll med is
- Skaka tills väl kylt
- Sila upp i valt glas