Scotch Sour med blended, citronjuice, sockerlag, bitter & äggvita

Scotch Sour

Scotch Sour är en variant av den klassiska Whiskey Sour, en drink som dokumenterades redan på 1860-talet & som spreds brett i bartenderböcker som Jerry Thomas’ How to Mix Drinks. Den skotska versionen kom senare & växte fram i början av 1900-talet när blended scotch blev globalt tillgänglig & började användas i cocktails utanför Storbritannien.

Eftersom skotsk whisky har en helt annan karaktär än amerikansk bourbon eller rye – torrare, mer maltig & ofta lätt rökig – utvecklades Scotch Sour till en egen cocktail. Den blev särskilt populär under 1920- & 30-talet, bland annat i London & Paris, där europeiska bartenders anpassade amerikanska cocktailklassiker efter tillgänglig sprit.

intermediate

Svårhetsgrad:
Medel

Scotch Sour

Inget betyg än
Mjuk, frisk & elegant whiskybaserad sour där rökig maltighet möter balans av citrus & sötma. Den blended scotch som traditionellt används ger en rund, lätt rökton som lyfts av citronens friska syra & sockerlagets milda sötma. Bitters ger kryddig komplexitet & äggvitan skapar en silkeslen textur. Resultatet är en välbalanserad, krämig & friskt citrusdriven cocktail med ett whiskyhjärta som lyser igenom.
Course Drinkar
Keyword äggvita, Aromatiska bitter, blended whisky, citronjuice, sockerlag
Prep Time 2 minutes
Cook Time 2 minutes
Total Time 4 minutes
Servings 1

Ingredienser

Instruktioner

  • Kombinera allt i en shaker
  • Torrskaka, utan is, tills ett skum skapats
  • Addera is till shakerna & skaka igen tills väl kylt
  • Sila upp över is i valt glas & garnera efter tycke
Scotch Sour med blended, citronjuice, sockerlag, bitter & äggvita