whiskydrinkar

Whiskydrinkar

Utforska Konsten av Whiskybaserade Cocktails

Whisky, en av världens mest älskade spritsorter, har gett upphov till en myriad av enastående whiskydrinkar. Från Skottlands och Irlands gamla destillerier till dagens trendiga cocktailbarer, blir whiskyns rika arv tydlig i varje blandad dryck. Hos Spirited Cocktails bjuder vi in dig till en värld där whiskyns traditionella smaker möter modern mixologi i form av whiskydrinkar.

Whiskydrinkars Historiska Bakgrund

Whisky, som en gång startade som en enkel destillerad dryck, har nu transformerats till ett hjärta i cocktailvärlden, vilket resulterat i klassiska och innovativa whiskydrinkar som fortsätter att fascinera.

Whiskydrinkars Karaktär - Från Rökig till Söt

Genom att kombinera whiskyns unika smaker, från rökiga torvtoner till silkeslena söta noter, erbjuder whiskydrinkar en oslagbar upplevelse för varje smaklök.

Ikoniska Whiskydrinkar

Whisky utgör grunden för vissa av världens mest älskade cocktails. Dessa whiskydrinkar, som Old Fashioned och Manhattan, är testamenten till whiskyns mångsidighet i mixologi.

Utforska Whiskydrinkar med Spirited Cocktails

Ta en titt på vårt noggrant utvalda sortiment av whiskydrinkar. Lär dig om historien, teknikerna och hemligheterna bakom varje fantastisk blandning.

Cobble Hill med gurka, rye whisky, amaro & torr vermouth

Cobble Hill

Cobble Hill Cobble Hill skapades av Sam Ross runt 2009 när han arbetade på den legendariska New York-baren Milk & Honey. Drinken är döpt efter stadsdelen Cobble Hill i Brooklyn – ett område känt för sin subtila elegans, vilket reflekteras i cocktailens balanserade men komplexa smakprofil. Ross, som även ligger bakom klassiker som Penicillin & […]

Gå Till Recept
Harvest Sour med rye whisky, apple jack, citronjuice, sockerlag & äggvita

Harvest Sour

Harvest Sour Harvest Sour skapades av Sam Ross. Denna moderna klassiker bygger vidare på den traditionella sour-formeln (spritsort + citrus + sötma + äggvita) med en distinkt, säsongsbetonad karaktär genom rye och apple jack. Receptet blev snabbt populärt i höstmenyer på cocktailbarer världen över. Harvest Sour är en elegant & säsongsbetonad sour‑drink – med perfekt […]

Gå Till Recept
St. Regis Julep med rye whisky, jamaikansk rom, grenadin, demararasockerlag & mynta

St. Regis Julep

St. Regis Julep St. Regis Julep förekommer i Stanley Clisby Arthurs klassiker Famous New Orleans Drinks and How to Mix ‘Em (1937), där den beskrivs som skapad av bartendern John Swago vid St. Regis Restaurant i New Orleans. Den skiljer sig från andra juleper genom sin delade bas – rye whiskey + jamaicansk rom – & […]

Gå Till Recept
Blackberry Smash med bourbon, mynta, citronjuice, björnbär & sockerlag

Blackberry Smash

Blackberry Smash Denna drink tillhör den klassiska “Smash“-familjen, såsom Whisky Smash – en brygd av sprit, frukt, socker & örter med historia tillbaka till 1840-talet. Ett av de tidigaste recepten finns i Jerry Thomas‘ How to Mix Drinks (1862), där Smash kallades en förenklad Julep. Blackberry Bourbon Smash började dyka upp i cocktailvärlden runt 2010-talet, […]

Gå Till Recept
Place D´Armes med whisky, citronjuice, apelsinjuice, limejuice & grenadine

Place D´Armes

Place D´Armes Place d’Armes Cocktail härstammar från New Orleans, & nämns redan 1937 i Stanley Clisby Arthurs klassiska bok Famous New Orleans Drinks and How to Mix ‘Em, där den presenteras som en drink från “Jackson Square”  . Namnet kommer av den franska benämningen på stadens centrala torg – Place d’Armes, numera Jackson Square . […]

Gå Till Recept
John Collins med bourbon, citronjuice, sockerlag & soda

John Collins

John Collins John Collins dök först upp i tryck 1869 i “The Steward and Barkeeper’s Manual”, & tillskrevs en bartender med samma namn som arbetade på Limmer’s Hotel i London under tidigt 1800-tal. Ursprungligen gjordes drinken med London Dry gin eller genever, & blev snabbt en populär longdrink tack vare sin enkla men balanserade smak. […]

Gå Till Recept
Dry Manh med rye whisky, torr vermouth & angostura bitter

Dry Manhattan

Dry Manhattan Manhattan har sina rötter i New York under 1860-1880‑talen, men exakta detaljer är lite oklara  . En populär berättelse talar om att drinken uppfanns av Dr Iain Marshall på Manhattan Club på 1870‑talet, även om vissa menar att bartendern “Black” från Hoffmans House var upphovspersonen  . Ursprunglig Manhattan bestod av ryewhiskey, söt vermouth […]

Gå Till Recept
Perfect Manhattan med rye whisky, torr vermouth, söt vermouth & angostura bitters

Perfect Manhattan

Perfect Manhattan Perfect Manhattan är en variant på den klassiska Manhattan-cocktailen, som dokumenterades redan i slutet av 1800-talet. Själva namnet “Perfect” syftar på balansen mellan lika delar söt & torr vermouth – en metod som användes för att mildra sötman & ge drinken större aromatisk bredd. Denna version började förekomma i cocktailböcker från tidigt 1900-tal, […]

Gå Till Recept
A la Louisiane med rye whisky, söt vermouth, Benedictine DOM, absinthe & peychauds

A la Louisiane

A la Louisiane A La Louisiane, även kallad De La Louisiane eller Cocktail à la Louisiane, har sitt ursprung i New Orleans – signaturdrinken på restaurang La Louisiane, grundad 1881. Första dokumentationen skedde 1937 i Stanley Clisby Arthurs bok Famous New Orleans Drinks and How to Mix ‘Em, där drinken presenteras som en örtig variation av klassikern Vieux Carré. […]

Gå Till Recept
Maple Old Fashioned med bourbon, lönnsirap & bitters

Maple Old Fashioned

Maple Old Fashioned Maple Old Fashioned är en modern tolkning av den klassiska Old Fashioned, där lönnsirap ersätter den traditionella sockerbiten. Denna variant tillför en rik, karamelliserad sötma som harmoniserar väl med bourbonens eller rågwhiskeyns kryddiga toner. Old Fashioned har sina rötter i början av 1800-talet & är en av de äldsta dokumenterade cocktailarna. Den […]

Gå Till Recept

Populära whiskydrinkar inkluderar Old Fashioned, Manhattan, Whiskey Sour, Mint Julep och Scotch & Soda.

En klassisk Old Fashioned görs med bourbon, socker, Angostura bitters & apelsin, serverad över is.

Olika whiskysorter ger olika smakprofiler. Till exempel är bourbon bra i söta drinkar medan rye whisky fungerar bra i kryddigare cocktails. Dina preferenser spelar också in.

En Manhattan görs med whisky (vanligtvis rye), söt vermouth & Angostura bitters, rörd med is & serverad i ett kylt glas med en körsbärsgarnityr.

Olika drinkar kräver olika glas, men vanliga glas inkluderar old fashioned-glas för drinkar som Old Fashioned och highball-glas för drinkar som Whisky Soda.

En Whiskey Sour görs med whisky, oftast bourbon, citronjuice, äggvita & sockerlag, skakad med is & serverad över is i ett old fashioned-glas.