romdrinkar, cocktails på rom

Romdrinkar

En Resa Genom Söta Toner & Karibiska Rytmer

Rom, med sina rötter i Karibien, är en solkysst hyllning till sötma & livets njutningar. Dess rika, mångfacetterade profil sträcker sig från ljusa, söta toner till djupa, kryddiga undertoner, vilket gör den till en favorit i cocktailvärlden. På Spirited Cocktails bjuder vi in dig att utforska romdrinkar & dess söta, upplyftande värld, där varje sip är en firande av livet.

Romens Historiska Resa

Från dess födelse i sockerrörsfälten till dess status som en älskad global sprit, har rom en berättelse som är lika rik som dess smak. Varje flaska är en hyllning till de platser och människor som har destillerat dess historia.

Romdrinkar - Söt Karisma

Den söta, robusta naturen hos rom gör den idealisk för en rad cocktails. Från den ikoniska Mojito till den uppfriskande Pina Colada, rom lägger till en festlig touch till varje drink.

Mångfalden av Romdrinkar

Rom finns i en mängd olika stilar och åldrar, vilket erbjuder en unik palett av smaker för cocktailkreation. Dess mångsidighet gör det möjligt att skapa allt från enkla, uppfriskande romdrinkar till komplexa, sofistikerade cocktails.

Utforska Spirited Cocktails Samling av Romdrinkar

Dyk in i vår exotiska samling av romdrinkar och låt varje sip ta dig på en resa genom Karibiens hjärta. Här finns något för varje smak, från romnybörjare till konnässörer.

Fog Cutter, rom, cognac, gin, citronjuice & apelsinjuice

Fog Cutter

Fog Cutter Fog Cutter anses ha sitt ursprung i tikikulturen under mitten av 1900-talet. Den är ofta associerad med den legendariska tikibaren Trader Vic’s, även om det finns andra som gör anspråk på dess skapelse. Denna cocktail är känd för sin starka alkoholhalt & var avsedd som en “fog cutter” för att “klara huvudet”, vilket […]

Gå Till Recept
Winter Mojito görs med spiced rom, mynta, lime, kryddor & soda

Winter Mojito

Winter Mojito Winter Mojito, skapad av Eden Laurin, en mat- & dryckeskonsult & en av cheferna på den berömda baren Violet Hour i Chicago, förvandlar den traditionella sommardrinken till en vinteranpassad version. Laurin använder kryddad rom infucerad med värmande kryddor som kanel, kryddnejlika & stjärnanis, samt tillsätter Licor 43 för extra aromatiska toner & demararasockerlag […]

Gå Till Recept
Upper Cut med cointreau, cachaca, grapefruktjuice, citronjuice & bitters

Upper Cut

Upper Cut Upper Cut är en cocktail framtagen av Ivy Mix, som är känd för sitt arbete på Leyenda & som författare till boken “Spirits of Latin America”. Hon valde att fokusera på Cointreau, en 40% ABV apelsinlikör, för att skapa en cocktail där Cointreau inte bara är en komplementär ingrediens utan snarare spelar huvudrollen. […]

Gå Till Recept
Äggtoddy (Egg Nog) med sprit, mjölk, grädde, vanilj & muskot

Äggtoddy (Egg Nog)

Äggtoddy (Egg Nog) Äggtoddy (Egg Nog) har ett ursprung som är något oklart, men det är allmänt accepterat att drycken har europeiska rötter & kan härledas tillbaka till medeltiden. En liknande dryck kallad “posset”, som blandade varm mjölk med vin eller öl, var populär i England. Med tiden började folk experimentera med receptet & la […]

Gå Till Recept
Christmas Punch med rom, tranbär, körsbär, sockerlag, allkrydda, ingefära, muskot & ginger ale

Christmas Punch

Christmas Punch Denna specifika variant av Christmas Punch skapades av Dave Taha, huvudbartender på det prisbelönta Greenhouse Tavern i Cleveland. Drinken är tänkt att påminna om traditionella julminnen & har en balans av söta, syrliga & kryddiga toner. Taha beskriver drinken som något som påminner honom om “julen hos mormor & morfar”, med färsk ingefära […]

Gå Till Recept
A Quiet Word, the last word

A Quiet Word

A Quiet Word Trots sin moderna tvist, hedrar “A Quiet Word” sina rötter genom att upprätthålla en stark koppling till det historiska arvet från “The Last Word“. Den sistnämnda cocktailen såg sitt ursprung under förbudstiden, en era som, trots dess restriktioner mot alkohol, oväntat stimulerade en otrolig kreativitet bland mixologer. “A Quiet Word”, medan den […]

Gå Till Recept
Jungle Bird med rom, camperi, ananas, lime & sockerlag

Jungle Bird

Jungle Bird Jungle Bird skapades ursprungligen på slutet av 1970-talet på Aviary Bar i Kuala Lumpur Hilton i Malaysia. Den fick först sin plats i ljuset under en bartenderskonferens 1978. Trots att den har varit känd i bartendervärlden i flera årtionden, började Jungle Bird verkligen få uppmärksamhet & popularitet under 2010-talet, i samband med den […]

Gå Till Recept
El Presidente. Cocktail med rom, curacao, biters m.m

El Presidente

El Presidente El Presidente härstammar från Kuba och skapades under 1910- eller 1920-talet. Det finns flera teorier om dess exakta ursprung, men en populär historia hävdar att drinken namngavs efter Gerardo Machado, som var president i Kuba under 1920-talet. Under förbudstiden i USA (1920-1933) reste många amerikaner till Kuba för att njuta av öns nattliv […]

Gå Till Recept
Mai Tai (trader Vic) med rom, orange curacao, limejuice, orgeat & sockerlag

Mai Tai (Trader Vic)

Mai Tai (Trader Vic) Mai Tai’s (Trader Vic) ursprung är något omdiskuterat. Don the Beachcomber hävdade att han skapade drinken 1933 vid sin bar i Hollywood. Hans recept var dock betydligt mer komplicerat än Trader Vic’s version. Trader Vic (Victor J. “Trader Vic” Bergeron Jr.) hävdade att han skapade Mai Tai 1944 i sin bar […]

Gå Till Recept
Dark N´Stormy. Rom, giner beer

Dark N´Stormy

Dark N´ Stormy Dark N´Stormy härstammar från Bermuda, och dess historia är nära knuten till den av Gosling’s Rum, ett märke som har sina rötter på ön sedan 1800-talet. På 1850-talet började familjen Gosling producera sin nu berömda Black Seal Rom. På samma tid producerades även ginger beer (ingefärsöl) lokalt av brittiska soldater stationerade på […]

Gå Till Recept

Populära romdrinkar inkluderar Mojito, Daiquiri, Piña Colada, Mai Tai & Dark ‘n’ Stormy.

En klassisk Mojito görs med rom, limejuice, socker, mynta & sodavatten. Ingredienserna muddlas & blandas med is.

En Piña Colada är en tropisk cocktail gjord med rom, kokoskräm & ananasjuice, serverad med is.

Ja, mörk rom används ofta i cocktails som Mai Tai & Dark ‘n’ Stormy för sin djupare smak.

spiced rom är smaksatt med olika kryddor & örter, vilket ger den en unik smakprofil. Den används ofta i cocktails & som att dricka rent.

En klassisk Daiquiri görs med ljus rom, limejuice & sockerlag, skakad med is & serverad i ett kylt glas.

Ljus rom är bäst för fräscha & lätta cocktails, medan mörk & kryddad rom används för rikare, smakfulla drinkar.