Romdrinkar
En Resa Genom Söta Toner & Karibiska Rytmer
Rom, med sina rötter i Karibien, är en solkysst hyllning till sötma & livets njutningar. Dess rika, mångfacetterade profil sträcker sig från ljusa, söta toner till djupa, kryddiga undertoner, vilket gör den till en favorit i cocktailvärlden. På Spirited Cocktails bjuder vi in dig att utforska romdrinkar & dess söta, upplyftande värld, där varje sip är en firande av livet.
Romens Historiska Resa
Från dess födelse i sockerrörsfälten till dess status som en älskad global sprit, har rom en berättelse som är lika rik som dess smak. Varje flaska är en hyllning till de platser och människor som har destillerat dess historia.
Romdrinkar - Söt Karisma
Den söta, robusta naturen hos rom gör den idealisk för en rad cocktails. Från den ikoniska Mojito till den uppfriskande Pina Colada, rom lägger till en festlig touch till varje drink.
Mångfalden av Romdrinkar
Rom finns i en mängd olika stilar och åldrar, vilket erbjuder en unik palett av smaker för cocktailkreation. Dess mångsidighet gör det möjligt att skapa allt från enkla, uppfriskande romdrinkar till komplexa, sofistikerade cocktails.
Utforska Spirited Cocktails Samling av Romdrinkar
Dyk in i vår exotiska samling av romdrinkar och låt varje sip ta dig på en resa genom Karibiens hjärta. Här finns något för varje smak, från romnybörjare till konnässörer.
Yacht Club
Yacht Club Yacht Club återfinns i David A. Emburys klassiska verk The Fine Art of Mixing Drinks (1948), där den beskrivs som en av de många välbalanserade romcocktails som följer hans princip om proportioner & harmoni mellan sprit, sötma & arom. Embury såg den som en refined variation på de karibiska romcocktailerna – mindre söt […]
Gå Till ReceptMañana Daiquiri
Mañana Daiquiri Mañana Daiquiri är en variant av daiquiri som dokumenterats i modern cocktaillitteratur, & receptet anges som “adapted from David A. Embury’s The Fine Art of Mixing Drinks (1948)”. Drinken syns alltså som ett exempel på hur den klassiska rom-syra-socker-formeln kan ges en fruktigare twist med aprikossmak & grenadin. Namnet “Mañana” (spanska för “imorgon”) […]
Gå Till ReceptLarchmont
Larchmont Larchmont är en klassisk cocktail beskriven av David A. Embury i hans inflytelserika bok The Fine Art of Mixing Drinks (1948). Som många av Emburys recept var Larchmont inte nödvändigtvis skapad bakom en bar, utan framtagen genom hans teoretiska förståelse för balans mellan sötma, syra & styrka. Namnet tros ha inspirerats av Larchmont Village […]
Gå Till ReceptHoneysuckle Daiquiri
Honeysuckle Daiquiri Honeysuckle Daiquiri är nära knuten till David A. Embury, författaren till den klassiska cocktailboken The Fine Art of Mixing Drinks (1948). Embury föreslog flera varianter av den traditionella daiquirin & beskrev Honeysuckle som en särskilt elegant version där socker byts ut mot honungssirap för en mildare, mer aromatisk sötma. Namnet “Honeysuckle” – engelska […]
Gå Till ReceptThree dots and a dash
Three dots and a dash Three Dots and a Dash skapades av Ernest Raymond Beaumont Gantt, mer känd som Donn Beach, under slutet av andra världskriget. Donn drev den legendariska Don the Beachcomber-baren i Hollywood, där tiki-kulturen föddes & romcocktails förvandlades till konstform. Namnet betyder bokstavligen “tre punkter & ett streck” – Morse-kodens symbol för […]
Gå Till ReceptKing´s Jubilee
King´s Jubilee King’s Jubilee publicerades första gången i The Savoy Cocktail Book (1930) av Harry Craddock, barmästaren på Savoy Hotel i London. Boken innehåller två drinkar med samma namn – en cognacbaserad version & denna lättare variant med ljus rom, maraschinolikör & citronjuice. Romversionen speglar 1930-talets fascination för ljusare, friskare cocktails & visar hur brittiska […]
Gå Till ReceptHawaiian Eye
Hawaiian Eye Hawaiian Eye skapades omkring 1963 av Tony Ramos, bartender på den legendariska restaurangen China Trader i Toluca Lake, Kalifornien. Baren låg nära Warner Bros. Studios, där TV-serien Hawaiian Eye spelades in – & Ramos skapade drinken som en hyllning till seriens skådespelare & deras återkommande besök på baren. Namnet & stilen fångade tidsandan […]
Gå Till ReceptBlue Hawaii
Blue Hawaii Blue Hawaii skapades år 1957 av Harry Yee, bartendern på Hilton Hawaiian Village i Honolulu – samma man som senare skapade Polynesian Paralysis & flera andra tropiska klassiker. En representant från Bols hade bett honom ta fram en drink som använde företagets nyintroducerade blå curaçao, & Yee skapade då en färgstark cocktail som […]
Gå Till ReceptCafe Grog
Cafe Grog Café Grog kan betraktas som en kreativ variation på den klassiska tiki-cocktailen Navy Grog – där grundidén att kombinera rom, citrus & sötning vidareutvecklas med inslag av kaffe & grapefrukt. Navy Grog skapades av Donn Beach runt 1940 & kännetecknas av en mix av flera romsorter, lime & grapefruktjuice samt honung eller liknande […]
Gå Till ReceptScorpion
Scorpion Scorpion är en av de tidiga klassikerna inom tiki-eran & tros ha skapats i slutet av 1930-talet på Trader Vic’s i Oakland, Kalifornien. Vic Bergeron experimenterade då med rombaserade cocktails som skulle balansera sötma, syra & tropisk frukt – Scorpion blev snabbt en av barens signaturer. I takt med att tiki-vågen svepte över USA […]
Gå Till ReceptPopulära romdrinkar inkluderar Mojito, Daiquiri, Piña Colada, Mai Tai & Dark ‘n’ Stormy.
En klassisk Mojito görs med rom, limejuice, socker, mynta & sodavatten. Ingredienserna muddlas & blandas med is.
En Piña Colada är en tropisk cocktail gjord med rom, kokoskräm & ananasjuice, serverad med is.
Ja, mörk rom används ofta i cocktails som Mai Tai & Dark ‘n’ Stormy för sin djupare smak.
spiced rom är smaksatt med olika kryddor & örter, vilket ger den en unik smakprofil. Den används ofta i cocktails & som att dricka rent.
En klassisk Daiquiri görs med ljus rom, limejuice & sockerlag, skakad med is & serverad i ett kylt glas.
Ljus rom är bäst för fräscha & lätta cocktails, medan mörk & kryddad rom används för rikare, smakfulla drinkar.


