Steven Crane

Steven Crane

1916 - 1985

Steven Crane var en framträdande figur inom den tidiga tiki-cocktailrörelsen, mest känd för sitt arbete i Luau Restaurant i Beverly Hills. Hans inflytande har varit viktigt för att forma den amerikanska cocktailkulturen under mitten av 1900-talet, särskilt genom hans bidrag till den populära tiki-drinktraditionen.

Bakgrund och karriär
Steven Crane startade sin karriär inom restaurangbranschen genom att först arbeta på olika etablissemang innan han tog över Luau Restaurant i Beverly Hills på 1950-talet. Luau blev snabbt en populär destination för Hollywoods elit & en kärnpunkt för den växande tiki-baren rörelsen i USA. Hans intresse & passion för polynesisk kultur & exotiska cocktails bidrog till att cementera hans status som en innovativ bartender & restaurangägare. Steven var även ett skådespelare för Columbia Pictures innan han blev restauratör & bartender.

Bidrag till cocktailkulturen
Crane är kanske mest känd för att ha skapat cocktailen Jet Pilot. Denna cocktail, som är en iteration av Don the Beachcomber’s Test Pilot, är en komplex blandning av rom, limejuice, grapefruktjuice, falernum, kanelsockerlag, Angostura bitter & Absinth. Drinken reflekterar Cranes förmåga att blanda djärva smaker & hans vilja att experimentera med olika ingredienser för att skapa något nytt & spännande. Hans arbete på Luau hjälpte till att popularisera tiki-barer & -cocktails, vilket hade en varaktig inverkan på cocktailkulturen i USA.

Sammanfattning
Steven Cranes arbete och kreativitet inom tiki-kulturen & cocktailkunskap har haft en bestående inverkan på dryckesindustrin. Genom att skapa & popularisera komplexa, smakrika tiki-cocktails som Jet Pilot, hjälpte han till att definiera en hel era av cocktailberedning. Hans inflytande sträcker sig långt bortom hans tid & plats, & hans bidrag till cocktailkulturen fortsätter att inspirera bartenders & dryckesentusiaster runt om i världen.

The Luau

The Luau

The Luau The Luau var en ikonisk tiki-bar & restaurang i Beverly Hills, grundad av Steven Crane på 1950-talet. Denna etablering blev en central punkt för tiki-kulturens framväxt i USA, vilket bidrog till en bredare nationell fascination med polynesisk-inspirerade teman & cocktails. Bakgrund och karriär The Luau öppnade sina dörrar 1953 & blev snabbt en…

Jet Pilot med rom, grapefruktjuice, limejuice, falernum, abistnhe, kanelsockerlag & bitters

Jet Pilot

Jet Pilot Jet Pilot skapades på 1950-talet av Steven Crane vid hans polynesiska tema-restaurang, Luau, i Hollywood. Cocktailen är en variant av Don the Beachcomber’s Test Pilot, en annan ikonisk tiki-drink skapad av Donn Beach på 1940-talet. Jet Pilot reflekterar fascinationen med tropiska smaker & den exotiska flykt som tiki-kulturen erbjuder, samt den dåvarande populariteten…