Tony Conigliaro
Tony Conigliaro är en internationellt erkänd bartender och författare, känd för sitt banbrytande arbete inom mixologi och cocktailkreation. Han har gjort stora framsteg inom den molekylära mixologin, en subdisciplin inom bartending som innehåller vetenskapliga metoder för att skapa unika smaker, texturer och presentationer.
Conigliaro, född i Storbritannien, startade sin karriär inom bartending på 1990-talet. Hans banbrytande arbete inom cocktailvärlden började dock först på 2000-talet, när han öppnade sitt första etablissemang, Bar 69 Colebrooke Row, i London 2009. Baren, ofta känd som "The Bar With No Name", blev snabbt känd för sina innovativa och vetenskapligt framtagna cocktails.
Efter framgången med 69 Colebrooke Row, öppnade Conigliaro The Drink Factory, ett kreativt laboratorium och konsultföretag som syftar till att utforska gränserna för cocktails och smaker. The Drink Factory har sedan dess arbetat med en rad högprofilerade kunder, inklusive ledande restauranger och sprittillverkare.
År 2012 öppnade Conigliaro Zetter Townhouse, en cocktail lounge i London som snabbt blev känd för sin unika cocktailmeny. Året därpå öppnade han en annan bar, Bar Termini, som erbjuder italiensk-inspirerade cocktails och kaffe.
Conigliaro har skrivit flera böcker om cocktails och mixologi, inklusive "69 Colebrooke Row" och "Drinks". I sitt arbete försöker han ofta att skapa unika smakprofiler genom att använda oväntade ingredienser och vetenskapliga metoder.
Tony Conigliaro har gjort stora framsteg i att förändra hur vi tänker på cocktails, inte bara som drycker utan som kulinariska verk. Hans arbete har förändrat cocktailkulturen och satt standarden för vad som är möjligt inom mixologi.
Moonshine Martini
Moonshine Martini Moonshine Martini – ursprungligen kallad Moonshine Cocktail – publicerades första gången i Harry Craddocks The Savoy Cocktail Book (1930). Drinken representerar den tidiga martini-erans kreativitet, där bartenders i London & New York experimenterade med nya smaksättningar för att ge djup åt den klassiska gin & vermouth-formeln. Namnet “Moonshine” användes troligen inte som referens […]
Fine & Dandy
Fine & Dandy Fine & Dandy publicerades i Harry Craddocks The Savoy Cocktail Book (1930) & är typisk för hans signaturstil: rena proportioner, balanserad syra & aromatiska inslag. Drinken är nära släkt med White Lady & andra ginbaserade sour-cocktails, men bitters ger den ett torrare & mer vuxet uttryck. Namnet speglar 1930-talets lekfulla elegans – […]
Angel Face
Angel Face Angel Face är en klassiker från Harry Craddocks The Savoy Cocktail Book (1930), en av de mest inflytelserika samlingarna i cocktailhistorien. Drinkens ursprung är inte helt klarlagt, men den tros ha skapats på Savoy Hotel’s American Bar i London under slutet av 1920-talet – en tid då fruktbaserade likörer användes flitigt för att […]
The Atty Cocktail
The Atty Cocktail The Atty Cocktail dök upp första gången i Harry Craddocks The Savoy Cocktail Book (1930) & är en nära släkting till den mer kända Arsenic and Old Lace. Namnet “Atty” tros vara en förkortning av “Attorneys’ Cocktail” eller en lek med ordet “Arsenic”, men den exakta betydelsen har gått förlorad med tiden. […]
King´s Jubilee
King´s Jubilee King’s Jubilee publicerades första gången i The Savoy Cocktail Book (1930) av Harry Craddock, barmästaren på Savoy Hotel i London. Boken innehåller två drinkar med samma namn – en cognacbaserad version & denna lättare variant med ljus rom, maraschinolikör & citronjuice. Romversionen speglar 1930-talets fascination för ljusare, friskare cocktails & visar hur brittiska […]
Perfect Martini
Perfect Martini Perfect Martini är en vidareutveckling av den klassiska Dry Martinin & har sina rötter i tidigt 1900-tal, då bartenders började experimentera med olika förhållanden mellan torr och söt vermouth. Termen “perfect” användes redan i äldre cocktailböcker som The Savoy Cocktail Book (1930) & syftar inte på perfektion i smak, utan på den perfekta […]
Froupe Cocktail
Froupe Cocktail Den första dokumentationen av drinken uppträdde under namnet Fioupe i Carlo Beltramo’s “Carlo’s Cocktail et Boissons Américaines” (1924), där receptet ges med lika delar vermouth & brandy samt en tesked Bénédictine. Harry Craddock inkluderade drinken i The Savoy Cocktail Book (1930) under namnet “Froupe Cocktail”, med instruktion att använda brandy, söt vermouth & […]
Hawaiian Eye
Hawaiian Eye Hawaiian Eye skapades omkring 1963 av Tony Ramos, bartender på den legendariska restaurangen China Trader i Toluca Lake, Kalifornien. Baren låg nära Warner Bros. Studios, där TV-serien Hawaiian Eye spelades in – & Ramos skapade drinken som en hyllning till seriens skådespelare & deras återkommande besök på baren. Namnet & stilen fångade tidsandan […]
Blue Hawaii
Blue Hawaii Blue Hawaii skapades år 1957 av Harry Yee, bartendern på Hilton Hawaiian Village i Honolulu – samma man som senare skapade Polynesian Paralysis & flera andra tropiska klassiker. En representant från Bols hade bett honom ta fram en drink som använde företagets nyintroducerade blå curaçao, & Yee skapade då en färgstark cocktail som […]
Harry Yee
Harry Yee 1918 – 2022 Harry Yee är en av de mest inflytelserika bartendrarna i Tiki‑kulturens historia – & samtidigt en av dess mest missförstådda figurer. Under sin tid som bartender på Hawaiian Village Hotel i Waikiki under 1950‑ & 60‑talen skapade han några av världens mest ikoniska semesterdrinkar, & var den förste som någonsin […]


