Velvet Fog med vodka, falernum, limejuice, apelsinjuice, sockerlag & bitters

Velvet Fog

Velvet Fog är en cocktail som skapades av Dale DeGroff, ofta kallad King Cocktail, under 1990-talets cocktailrenässans i New York. DeGroff var centralgestalten på Rainbow Room & senare på New Yorks bar- & cocktailscen, där han medvetet återinförde klassiska tekniker & smakbalanser till en tid som länge dominerats av överdrivet söta & färgstarka drinkar.

Med Velvet Fog ville DeGroff skapa något fräscht men sofistikerat – en vodka­baserad drink med tropiska inslag från falernum, citrusens skärpa & ett aromatiskt djup av bitters. Namnet sägs anspela på den sammetslena men komplexa smakupplevelsen, & möjligen också på smeknamnet för jazzsångaren Mel Tormé, “The Velvet Fog”, en blinkning till cocktailens eleganta musikalitet i smak.

intermediate

Svårhetsgrad:
Medel

Velvet Fog

Inget betyg än
Frisk, tangy & bittersöt vodkabaserad cocktail där exotisk falernum adderar kryddig sötma av ingefära, lime & mandel. Kombinationen med färskpressad lime- & apelsinjuice ger citrusliv, medan Angostura bitters tillför aromatisk komplexitet. Avslutas med ett drag av flammad apelsinzest & nyriven muskot – elegant & fräsch.
Course Drinkar
Keyword 2:1 sockerlag, apelsinjuice, Aromatiska bitter, Falernum, limejuice, vodka
Prep Time 2 minutes
Cook Time 2 minutes
Total Time 4 minutes
Servings 1

Ingredienser

Instruktioner

  • Kombinera alla ingredienser i en shaker & fyll med is
  • Skaka tills väl kylt
  • Sila upp i valt glas & pressa en apelsinzest över
Velvet Fog med vodka, falernum, limejuice, apelsinjuice, sockerlag & bitters