Harry Craddock

Harry Craddock

1876 - 1963

"When it is not meal-time, you have the pump, the tap, the springs and filters. Water is for thirst. Wine is, according to its quality and its flavour, a necessary tonic, a luxury or a tribute paid to food."

Harry Craddock var en engelsk bartender som är mest känd för att ha arbetat på The Savoy Hotel i London under Prohibition-eran i USA, en tid då tillverkning, försäljning och transport av alkohol var olagligt i USA. Craddock är en framträdande figur inom cocktailkulturen och bartenderyrket.

Född 1876 i Gloucestershire, England, började Craddock sin bartendingkarriär i USA. Han arbetade i flera barer och hotell i New York och Chicago, men när Prohibition inträffade 1920, beslutade han sig för att återvända till England. Han tog anställning på The American Bar vid The Savoy Hotel i London, där han snabbt blev chefsbartender.

Under sin tid på The Savoy skapade Craddock många nya cocktails och blev känd för sin precision och skicklighet. En av hans mest kända skapelser är "White Lady", en cocktail gjord på gin, cointreau och citronjuice.

Craddock anses vara en av de mest inflytelserika bartenderna i historien, delvis tack vare hans bidrag till "The Savoy Cocktail Book". Denna bok, som först publicerades 1930, samlar över 750 cocktailrecept, många av dem Craddocks egna skapelser. Boken är fortfarande en grundpelare för bartenders över hela världen och är känd för sina karakteristiska Art Deco-illustrationer.

Efter sin tid på The Savoy fortsatte Craddock att arbeta som bartender på flera andra prestigefyllda London-hotell, inklusive The Dorchester, innan han gick i pension.

Craddock dog 1963, men hans arv lever vidare. Hans teknik, recept och "The Savoy Cocktail Book" fortsätter att påverka och inspirera bartenders runt om i världen.

Houla-Houla Cocktail görs med gin, apelsinjuice, orange curacao & orange bitters

Houla-Houla Cocktail

Houla-Houla Cocktail Houla-Houla Cocktailen publicerades första gången 1922 i boken Cocktails: How to Mix Them av Robert Vermeire. Vermeire noterade att denna cocktail härstammar från Hawaii, vilket återspeglas i dess tropiska smakprofil. Houla-Houla går även att finna i Harry Craddocks bok Savoy Cocktail Book. Svårhetsgrad: Medel Harmonisk blandning av ginens botaniska toner, sötman & syrligheten […]

The Savoy Cocktail Book

Boktitel The Savoy Cocktail Book Författare Harry Craddock Utgivningsår 1930 Sammanfattning “The Savoy Cocktail Book” är en ikonisk samling av cocktailrecept från Harry Craddock, den legendariska bartendern från The American Bar på The Savoy Hotel i London. Boken innehåller över 750 cocktailrecept och har varit en referenspunkt för bartenders och cocktailälskare världen över sedan dess […]

Corpse Reviver No.2

Corpse Reviver No.2

Corpse Reviver No.2 Corpse Reviver #2 är mest känt för sitt inflytande i Harry Craddock‘s “The Savoy Cocktail Book”, en känd cocktailbok från 1930. Craddock var en brittisk bartender som arbetade på Savoy Hotel i London, & hans bok har blivit en bibel för klassiska cocktails. Han skrev att drinken skulle tas “före 11 a.m., […]

White Lady med gin, cointreau & citron

White Lady

White Lady White Lady har en lite omdiskuterad historia, som många klassiska cocktails. Den första versionen tillskrivs Harry MacElhone, som skapade den 1919 när han arbetade på Ciro’s Club i London. Hans ursprungliga version innehöll dock inte gin utan bestod av Cointreau, citronjuice & crème de menthe. Det var inte förrän 1929, när MacElhone tog […]

The American Bar at The Savoy

The American Bar at The Savoy The American Bar vid The Savoy i London är en av världens mest kända och historiska cocktailbarer. Den öppnade sina dörrar 1893 och har sedan dess varit en ledande kraft inom cocktailvärlden, känd för sin innovation, excellens och tidlösa elegans. Baren har blivit känd som en av de platser […]