whiskydrinkar

Whiskydrinkar

Utforska Konsten av Whiskybaserade Cocktails

Whisky, en av världens mest älskade spritsorter, har gett upphov till en myriad av enastående whiskydrinkar. Från Skottlands och Irlands gamla destillerier till dagens trendiga cocktailbarer, blir whiskyns rika arv tydlig i varje blandad dryck. Hos Spirited Cocktails bjuder vi in dig till en värld där whiskyns traditionella smaker möter modern mixologi i form av whiskydrinkar.

Whiskydrinkars Historiska Bakgrund

Whisky, som en gång startade som en enkel destillerad dryck, har nu transformerats till ett hjärta i cocktailvärlden, vilket resulterat i klassiska och innovativa whiskydrinkar som fortsätter att fascinera.

Whiskydrinkars Karaktär - Från Rökig till Söt

Genom att kombinera whiskyns unika smaker, från rökiga torvtoner till silkeslena söta noter, erbjuder whiskydrinkar en oslagbar upplevelse för varje smaklök.

Ikoniska Whiskydrinkar

Whisky utgör grunden för vissa av världens mest älskade cocktails. Dessa whiskydrinkar, som Old Fashioned och Manhattan, är testamenten till whiskyns mångsidighet i mixologi.

Utforska Whiskydrinkar med Spirited Cocktails

Ta en titt på vårt noggrant utvalda sortiment av whiskydrinkar. Lär dig om historien, teknikerna och hemligheterna bakom varje fantastisk blandning.

Blackberry Smash med bourbon, mynta, citronjuice, björnbär & sockerlag

Blackberry Smash

Blackberry Smash Denna drink tillhör den klassiska “Smash“-familjen, såsom Whisky Smash – en brygd av sprit, frukt, socker & örter med historia tillbaka till 1840-talet. Ett av de tidigaste recepten finns i Jerry Thomas‘ How to Mix Drinks (1862), där Smash kallades en förenklad Julep. Blackberry Bourbon Smash började dyka upp i cocktailvärlden runt 2010-talet, […]

Gå Till Recept
Place D´Armes med whisky, citronjuice, apelsinjuice, limejuice & grenadine

Place D´Armes

Place D´Armes Place d’Armes Cocktail härstammar från New Orleans, & nämns redan 1937 i Stanley Clisby Arthurs klassiska bok Famous New Orleans Drinks and How to Mix ‘Em, där den presenteras som en drink från “Jackson Square”  . Namnet kommer av den franska benämningen på stadens centrala torg – Place d’Armes, numera Jackson Square . […]

Gå Till Recept
John Collins med bourbon, citronjuice, sockerlag & soda

John Collins

John Collins John Collins dök först upp i tryck 1869 i “The Steward and Barkeeper’s Manual”, & tillskrevs en bartender med samma namn som arbetade på Limmer’s Hotel i London under tidigt 1800-tal. Ursprungligen gjordes drinken med London Dry gin eller genever, & blev snabbt en populär longdrink tack vare sin enkla men balanserade smak. […]

Gå Till Recept
Dry Manh med rye whisky, torr vermouth & angostura bitter

Dry Manhattan

Dry Manhattan Manhattan har sina rötter i New York under 1860-1880‑talen, men exakta detaljer är lite oklara  . En populär berättelse talar om att drinken uppfanns av Dr Iain Marshall på Manhattan Club på 1870‑talet, även om vissa menar att bartendern “Black” från Hoffmans House var upphovspersonen  . Ursprunglig Manhattan bestod av ryewhiskey, söt vermouth […]

Gå Till Recept
Perfect Manhattan med rye whisky, torr vermouth, söt vermouth & angostura bitters

Perfect Manhattan

Perfect Manhattan Perfect Manhattan är en variant på den klassiska Manhattan-cocktailen, som dokumenterades redan i slutet av 1800-talet. Själva namnet “Perfect” syftar på balansen mellan lika delar söt & torr vermouth – en metod som användes för att mildra sötman & ge drinken större aromatisk bredd. Denna version började förekomma i cocktailböcker från tidigt 1900-tal, […]

Gå Till Recept
A la Louisiane med rye whisky, söt vermouth, Benedictine DOM, absinthe & peychauds

A la Louisiane

A la Louisiane A La Louisiane, även kallad De La Louisiane eller Cocktail à la Louisiane, har sitt ursprung i New Orleans – signaturdrinken på restaurang La Louisiane, grundad 1881. Första dokumentationen skedde 1937 i Stanley Clisby Arthurs bok Famous New Orleans Drinks and How to Mix ‘Em, där drinken presenteras som en örtig variation av klassikern Vieux Carré. […]

Gå Till Recept
Maple Old Fashioned med bourbon, lönnsirap & bitters

Maple Old Fashioned

Maple Old Fashioned Maple Old Fashioned är en modern tolkning av den klassiska Old Fashioned, där lönnsirap ersätter den traditionella sockerbiten. Denna variant tillför en rik, karamelliserad sötma som harmoniserar väl med bourbonens eller rågwhiskeyns kryddiga toner. Old Fashioned har sina rötter i början av 1800-talet & är en av de äldsta dokumenterade cocktailarna. Den […]

Gå Till Recept
Smoking Hand med skotsk whisky, islay whisky, söt vermouth, campari & chokladbitters

Smoking Hand

Smoking Hand Smoking Hand skapades av bartendern Sam Ross under hans tid på Milk & Honey, där han arbetade tillsammans med Michael McIlroy. Båda bartendrarna utvecklade “Hand”-serien omkring 2007-2008, där varje cocktail i serien har en unik basalkohol men delar samma struktur: en basalkohol, Campari, söt vermouth & chokladbitters. Medan Left Hand använder bourbon & […]

Gå Till Recept
Rye Tai med rye whisky, orgeat, citronjuice, ananasjuice & angostura bitters

Rye Tai

Rye Tai Rye Tai är en modern twist på den klassiska tiki-cocktailen Mai Tai, där rom ersätts med kryddig rye whiskey. Denna variant skapades av bartendern Nick Brown på baren The Spaniard i New York City. Genom att kombinera traditionella tiki-ingredienser med rye whiskey får drinken en unik balans mellan tropisk fruktighet & kryddig komplexitet. […]

Gå Till Recept
Tipperary med irländsk whiskey, söt vermouth, grön chartreuse & apelsinbitters

Tipperary

Tipperary Tipperary är en klassisk cocktail som kombinerar irländsk whiskey, söt vermouth & grön Chartreuse, vilket resulterar i en rik & örtig smakprofil. Cocktailen dök först upp i Hugo R. Ensslins bok Recipes for Mixed Drinks från 1916. Namnet tros vara inspirerat av den populära sången “It’s a Long Way to Tipperary”, som var en […]

Gå Till Recept

Populära whiskydrinkar inkluderar Old Fashioned, Manhattan, Whiskey Sour, Mint Julep och Scotch & Soda.

En klassisk Old Fashioned görs med bourbon, socker, Angostura bitters & apelsin, serverad över is.

Olika whiskysorter ger olika smakprofiler. Till exempel är bourbon bra i söta drinkar medan rye whisky fungerar bra i kryddigare cocktails. Dina preferenser spelar också in.

En Manhattan görs med whisky (vanligtvis rye), söt vermouth & Angostura bitters, rörd med is & serverad i ett kylt glas med en körsbärsgarnityr.

Olika drinkar kräver olika glas, men vanliga glas inkluderar old fashioned-glas för drinkar som Old Fashioned och highball-glas för drinkar som Whisky Soda.

En Whiskey Sour görs med whisky, oftast bourbon, citronjuice, äggvita & sockerlag, skakad med is & serverad över is i ett old fashioned-glas.