whiskydrinkar

Whiskydrinkar

Utforska Konsten av Whiskybaserade Cocktails

Whisky, en av världens mest älskade spritsorter, har gett upphov till en myriad av enastående whiskydrinkar. Från Skottlands och Irlands gamla destillerier till dagens trendiga cocktailbarer, blir whiskyns rika arv tydlig i varje blandad dryck. Hos Spirited Cocktails bjuder vi in dig till en värld där whiskyns traditionella smaker möter modern mixologi i form av whiskydrinkar.

Whiskydrinkars Historiska Bakgrund

Whisky, som en gång startade som en enkel destillerad dryck, har nu transformerats till ett hjärta i cocktailvärlden, vilket resulterat i klassiska och innovativa whiskydrinkar som fortsätter att fascinera.

Whiskydrinkars Karaktär - Från Rökig till Söt

Genom att kombinera whiskyns unika smaker, från rökiga torvtoner till silkeslena söta noter, erbjuder whiskydrinkar en oslagbar upplevelse för varje smaklök.

Ikoniska Whiskydrinkar

Whisky utgör grunden för vissa av världens mest älskade cocktails. Dessa whiskydrinkar, som Old Fashioned och Manhattan, är testamenten till whiskyns mångsidighet i mixologi.

Utforska Whiskydrinkar med Spirited Cocktails

Ta en titt på vårt noggrant utvalda sortiment av whiskydrinkar. Lär dig om historien, teknikerna och hemligheterna bakom varje fantastisk blandning.

Dizzy Sour med rye whisky, mörk rom, benedictine D.O.M, citronjuice, sockerlag & äggvita

Dizzy Sour

Dizzy Sour Det finns flera historiska Dizzy-drinkar från tidigt 1900-tal, men denna version tillhör den moderna utvecklingen av receptet – en revival-variant som bygger vidare på den äldre sour-strukturen men med Bénédictine & mörk rom som tydliga moderna inslag. Kombinationen rye + rom + Bénédictine har ingen dokumenterad upphovsman, men följer den tradition av “aromatic […]

Gå Till Recept
Old Pal

Old Pal

Old Pal Old Pal skapades på 1920-talet av Harry MacElhone, den legendariske bartendern bakom Harry’s New York Bar i Paris. Drinken publicerades första gången i hans bok Harry’s ABC of Mixing Cocktails (1922). MacElhone namngav den efter sin vän William “Sparrow” Robertson, sportredaktör på The New York Herald, som ofta kallade folk “my old pal”. […]

Gå Till Recept
Old Gal med rye whisky, röd bitter & bianco vermouth

Old Gal

Old Gal Old Gal är en modern riff på klassikern Old Pal men byter torr vermouth mot ljus blanc/vermouth bianco för att ge en mjukare & mer botanisk karaktär. Även om den inte har det historiska djupet hos 1900-talsklassiker är Old Gal erkänd i moderna cocktailkretsar som en elegant aperitif-cocktail – en stilren, bitter-söt whiskeydrink […]

Gå Till Recept
Scotch Sour med blended, citronjuice, sockerlag, bitter & äggvita

Scotch Sour

Scotch Sour Scotch Sour är en variant av den klassiska Whiskey Sour, en drink som dokumenterades redan på 1860-talet & som spreds brett i bartenderböcker som Jerry Thomas’ How to Mix Drinks. Den skotska versionen kom senare & växte fram i början av 1900-talet när blended scotch blev globalt tillgänglig & började användas i cocktails […]

Gå Till Recept
Oriental Cocktail - 1930 med rye whisky, söt vermouth, triple sec & limejuice

Oriental Cocktail – 1930

Oriental Cocktail – 1930 Denna version av Oriental Cocktail publicerades i Harry Craddocks The Savoy Cocktail Book (1930), där den fick sin egen tvist som skiljer sig från Hugo R. Ensslins tidigare version (1916). Savoy-versionen använder rye, söt vermouth & orange curaçao, tillsammans med lime. Detta gör drinken betydligt ljusare & något mer citrusdriven än […]

Gå Till Recept
Oriental Cocktail med rye whisky, söt vermouth, marashino & limejuice

Oriental Cocktail – 1916

Oriental Cocktail – 1916 Oriental Cocktail är en av de tidigaste dokumenterade sour-liknande whiskeycocktails & publicerades första gången i Hugo R. Ensslins bok Recipes for Mixed Drinks från 1916. Drinken levde därefter vidare in i Harry Craddocks The Savoy Cocktail Book (1930), vilket cementerade den som en genuin pre-prohibition-klassiker. Namnet “Oriental” speglar tidens exotiserande namngivning […]

Gå Till Recept
Panacea görs med whisky, citronjuice, blåbär & lavendel shrub & äggvita

Panacea

Panacea Panacea är skapad av Ryan Chetiyawardana, mer känd som Mr Lyan – en av samtida cocktailvärldens mest inflytelserika innovatörer & grundare av barer som White Lyan, Dandelyan & Lyaness i London. Drinkens namn, “Panacea”, betyder universalmedel & speglar Chetiyawardanas filosofi om naturliga ingredienser & sensorisk balans. Kombinationen av whisky, citron & blåbär-lavendelsyrup är typisk […]

Gå Till Recept
Clara Bow med bourbon, citronjuice, st germain, grenadine & mynta

Clara Bow

Clara Bow Clara Bow skapades av Lynnette Marrero tillsammans med Jim Kearns i New York under slutet av 2000-talet. Drinken är uppkallad efter 1920-talets ikoniska stumfilmsstjärna Clara Bow, känd som “The It Girl” – en symbol för frihet, energi & glamour. Marrero, en pionjär inom den moderna cocktailrörelsen & medgrundare av Speed Rack, ville skapa […]

Gå Till Recept
Dublin Minstrel med irish whiskey, limejuice, marashinolikör & grön chartruese

Dublin Minstrel

Dublin Minstrel Dublin Minstrel är en modern variation på klassikern The Last Word – där gin har bytts ut mot irländsk whiskey för att ge en ny karaktär med örtighet & fruktighet i fokus. Namnet hänvisar till vaudevilleartisten Frank Fogarty, känd som “the Dublin Minstrel”, som nämns i samband med The Last Word & dess […]

Gå Till Recept
Preakness Cocktail med rye whisky, söt vermouth, benedictine D.O.M & aromatiska bitter

Preakness Cocktail

Preakness Cocktail Preakness Cocktail är en klassisk amerikansk drink som dök upp under 1930-talet, troligen inspirerad av den berömda hästkapplöpningen Preakness Stakes i Maryland – en av de tre tävlingarna i den amerikanska Triple Crown. Drinken har ofta kallats “Baltimores svar på Manhattan” och representerar den amerikanska östkustens förfinade bourbonkultur. Receptet dokumenterades i flera bartendermanualer […]

Gå Till Recept

Populära whiskydrinkar inkluderar Old Fashioned, Manhattan, Whiskey Sour, Mint Julep och Scotch & Soda.

En klassisk Old Fashioned görs med bourbon, socker, Angostura bitters & apelsin, serverad över is.

Olika whiskysorter ger olika smakprofiler. Till exempel är bourbon bra i söta drinkar medan rye whisky fungerar bra i kryddigare cocktails. Dina preferenser spelar också in.

En Manhattan görs med whisky (vanligtvis rye), söt vermouth & Angostura bitters, rörd med is & serverad i ett kylt glas med en körsbärsgarnityr.

Olika drinkar kräver olika glas, men vanliga glas inkluderar old fashioned-glas för drinkar som Old Fashioned och highball-glas för drinkar som Whisky Soda.

En Whiskey Sour görs med whisky, oftast bourbon, citronjuice, äggvita & sockerlag, skakad med is & serverad över is i ett old fashioned-glas.