romdrinkar, cocktails på rom

Romdrinkar

En Resa Genom Söta Toner & Karibiska Rytmer

Rom, med sina rötter i Karibien, är en solkysst hyllning till sötma & livets njutningar. Dess rika, mångfacetterade profil sträcker sig från ljusa, söta toner till djupa, kryddiga undertoner, vilket gör den till en favorit i cocktailvärlden. På Spirited Cocktails bjuder vi in dig att utforska romdrinkar & dess söta, upplyftande värld, där varje sip är en firande av livet.

Romens Historiska Resa

Från dess födelse i sockerrörsfälten till dess status som en älskad global sprit, har rom en berättelse som är lika rik som dess smak. Varje flaska är en hyllning till de platser och människor som har destillerat dess historia.

Romdrinkar - Söt Karisma

Den söta, robusta naturen hos rom gör den idealisk för en rad cocktails. Från den ikoniska Mojito till den uppfriskande Pina Colada, rom lägger till en festlig touch till varje drink.

Mångfalden av Romdrinkar

Rom finns i en mängd olika stilar och åldrar, vilket erbjuder en unik palett av smaker för cocktailkreation. Dess mångsidighet gör det möjligt att skapa allt från enkla, uppfriskande romdrinkar till komplexa, sofistikerade cocktails.

Utforska Spirited Cocktails Samling av Romdrinkar

Dyk in i vår exotiska samling av romdrinkar och låt varje sip ta dig på en resa genom Karibiens hjärta. Här finns något för varje smak, från romnybörjare till konnässörer.

Daisy De Santiago med ljus rom, gul chartruese, limejuice & sockerlag

Daisy De Santiago

Daisy De Santiago Daisy De Santiago skapades under tidigt 1900-tal & dokumenterades först av Charles H. Baker Jr. i hans bok The Gentleman’s Companion från 1939. Baker beskrev drinken som en av de bästa Bacardidrinkarna han någonsin smakat. Cocktails av typen “Daisy” kombinerar oftast en spritbas med citrus, sockerlag & en lätt kolsyrad toppning, vilket […]

Gå Till Recept
Pago Pago med ljus rom, chartreuse, creme de cacao, limejuice & ananasjuice

Pago Pago

Pago Pago Tikidrinken Pago Pago skapades troligen omkring 1940 & publicerades i The How and When, en klassisk cocktailbok från samma period. Den har sitt namn från huvudstaden i Amerikanska Samoa & drinkens exotiska ingredienser speglar tiki-erans fascination för tropiska smaker & kulturer. Jeff “Beachbum” Berry, en framstående historiker inom tiki-drinkar, har återupplivat intresset för […]

Gå Till Recept
Trinidad Sour görs med Angostura Bitters, orgeat, citronjuice & rågwhisky

Trinidad Sour

Trinidad Sour Trinidad Sour skapades av bartendern Giuseppe González år 2009 på Clover Club i Brooklyn, New York. Drinken utmärker sig genom att använda en ovanligt stor mängd Angostura bitters som bas, något som sällan görs i cocktails eftersom bitters oftast används sparsamt för att ge smaknyanser. González vände detta på huvudet genom att sätta […]

Gå Till Recept
Esmeralda med cachaca, fläderlikör, limejuice, rökig whisky & sockerlag

Esmeralda

Esmeralda Esmeralda skapades av Ben Sandrof på den välkända baren Drink i Boston. Drinken är en hyllning till de brasilianska drycken cachaça som den kombinerar med influenser från både Frankrike (genom St-Germain) & Skottland (genom den rökiga Islay-whiskyn). Denna cocktail har blivit en favorit bland cocktailentusiaster som söker något utöver det vanliga, där klassiska smaker […]

Gå Till Recept
Da Hora med fläder, cachaca, citron, grapefrukt & champagne

Da Hora

Da Hora Da Hora skapades av Ivy Mix, en känd bartender & medgrundare av baren Leyenda i Brooklyn, New York. Drinken är inspirerad av den brasilianska kulturen & dess uttryck “Muito Da Hora,” vilket betyder “väldigt cool” eller “fantastisk.” Ivy Mix designade Da Hora som en hyllning till brasilianska smaker, där cachaça spelar en central […]

Gå Till Recept
Pineapple Daiquiri med rom, ananas, lime & socker

Pineapple Daiquiri

Pineapple Daiquiri Pineapple Daiquiri är en tropisk variant av den klassiska daiquirin, som har sina rötter i Kuba under slutet av 1800-talet. Daiquiri i sin ursprungliga form skapades av amerikanska gruvingengör, Jennigs Cox,  i byn Daiquiri nära Santiago de Cuba. Den klassiska daiquirin består av bara tre ingredienser: rom, limejuice & socker, & har inspirerat […]

Gå Till Recept
Rum Runner med rom, ananasjuice, limejuice, sockerlag & peychaud

Rum Runner

Rum Runner Rum Runner sägs ha sitt ursprung på Holiday Isle Tiki Bar i Islamorada, Florida, på 1950-talet. Baren låg i den berömda Florida Keys, ett område känt för sin avslappnade atmosfär & koppling till romsmuggling under förbudstiden. Drinken skapades för att använda upp ett överskott av sprit & likörer innan en ny leverans kom […]

Gå Till Recept
Dr. Funk med rom, limejuice, citronjuice, grenadine & absint

Dr. Funk

Dr. Funk Dr. Funk har en fascinerande historia som spänner över flera decennier & kontinenter. Ursprungligen skapades drinken av Don The Beachcomber & namngavs efter Dr. Bernard Funk, en tysk läkare som behandlade författaren Robert Louis Stevenson. Drycken blev populär i tiki-barer som Don the Beachcomber & Trader Vic’s, där den utvecklades till den version […]

Gå Till Recept
Caneflower Cocktail med cachaca, aperol, st germain

Caneflower Cocktail

Caneflower Cocktail Caneflower Cocktail skapades av den amerikanska bartendern Jeffrey Morgenthaler år 2009. Denna cocktail är en variation på “Comte de Sureau“, en drink skapad av bartendern Gonçalo de Sousa Monteiro. Caneflower kombinerar brasiliansk cachaça med Aperol & St-Germain fläderblomslikör, vilket ger den en balanserad & bittersöt smakprofil med både fruktiga & blommiga toner. Morgenthaler, […]

Gå Till Recept
Kingston Americano med rom, campari & grapefruktsoda

Kingston Americano

Kingston Americano Kingston Americano skapades av Tyson Buhler på Death & Co i Los Angeles år 2019. Cocktailen är en riff på den klassiska Kingston Negroni, en annan populär drink från Death & Co. Kingston Americano omdefinierar Americano genom att ersätta den vanliga vermouthen med jamaicansk rom & tillföra grapefruktsoda istället för traditionell soda. Denna […]

Gå Till Recept

Populära romdrinkar inkluderar Mojito, Daiquiri, Piña Colada, Mai Tai & Dark ‘n’ Stormy.

En klassisk Mojito görs med rom, limejuice, socker, mynta & sodavatten. Ingredienserna muddlas & blandas med is.

En Piña Colada är en tropisk cocktail gjord med rom, kokoskräm & ananasjuice, serverad med is.

Ja, mörk rom används ofta i cocktails som Mai Tai & Dark ‘n’ Stormy för sin djupare smak.

spiced rom är smaksatt med olika kryddor & örter, vilket ger den en unik smakprofil. Den används ofta i cocktails & som att dricka rent.

En klassisk Daiquiri görs med ljus rom, limejuice & sockerlag, skakad med is & serverad i ett kylt glas.

Ljus rom är bäst för fräscha & lätta cocktails, medan mörk & kryddad rom används för rikare, smakfulla drinkar.