Skärmavbild 2023-06-20 kl. 10.56.29

Tony Conigliaro

Tony Conigliaro är en internationellt erkänd bartender och författare, känd för sitt banbrytande arbete inom mixologi och cocktailkreation. Han har gjort stora framsteg inom den molekylära mixologin, en subdisciplin inom bartending som innehåller vetenskapliga metoder för att skapa unika smaker, texturer och presentationer.

Conigliaro, född i Storbritannien, startade sin karriär inom bartending på 1990-talet. Hans banbrytande arbete inom cocktailvärlden började dock först på 2000-talet, när han öppnade sitt första etablissemang, Bar 69 Colebrooke Row, i London 2009. Baren, ofta känd som "The Bar With No Name", blev snabbt känd för sina innovativa och vetenskapligt framtagna cocktails.

Efter framgången med 69 Colebrooke Row, öppnade Conigliaro The Drink Factory, ett kreativt laboratorium och konsultföretag som syftar till att utforska gränserna för cocktails och smaker. The Drink Factory har sedan dess arbetat med en rad högprofilerade kunder, inklusive ledande restauranger och sprittillverkare.

År 2012 öppnade Conigliaro Zetter Townhouse, en cocktail lounge i London som snabbt blev känd för sin unika cocktailmeny. Året därpå öppnade han en annan bar, Bar Termini, som erbjuder italiensk-inspirerade cocktails och kaffe.

Conigliaro har skrivit flera böcker om cocktails och mixologi, inklusive "69 Colebrooke Row" och "Drinks". I sitt arbete försöker han ofta att skapa unika smakprofiler genom att använda oväntade ingredienser och vetenskapliga metoder.

Tony Conigliaro har gjort stora framsteg i att förändra hur vi tänker på cocktails, inte bara som drycker utan som kulinariska verk. Hans arbete har förändrat cocktailkulturen och satt standarden för vad som är möjligt inom mixologi.

Froupe cocktail med cognac, söt vermouth, benedictin D.O.M & bitters

Froupe Cocktail

Froupe Cocktail Den första dokumentationen av drinken uppträdde under namnet Fioupe i Carlo Beltramo’s “Carlo’s Cocktail et Boissons Américaines” (1924), där receptet ges med lika delar vermouth & brandy samt en tesked Bénédictine. Harry Craddock inkluderade drinken i The Savoy Cocktail Book (1930) under namnet “Froupe Cocktail”, med instruktion att använda brandy, söt vermouth & […]

Hawaiian Eye med ljus rom, mörk rom, falernum, limejuice & sockerlag

Hawaiian Eye

Hawaiian Eye Hawaiian Eye skapades omkring 1963 av Tony Ramos, bartender på den legendariska restaurangen China Trader i Toluca Lake, Kalifornien. Baren låg nära Warner Bros. Studios, där TV-serien Hawaiian Eye spelades in – & Ramos skapade drinken som en hyllning till seriens skådespelare & deras återkommande besök på baren. Namnet & stilen fångade tidsandan […]

blue Hawaii med vodka, rom, blå curacao, ananasjuice, citronjuice & sockerlag

Blue Hawaii

Blue Hawaii Blue Hawaii skapades år 1957 av Harry Yee, bartendern på Hilton Hawaiian Village i Honolulu – samma man som senare skapade Polynesian Paralysis & flera andra tropiska klassiker. En representant från Bols hade bett honom ta fram en drink som använde företagets nyintroducerade blå curaçao, & Yee skapade då en färgstark cocktail som […]

Harry Yee

Harry Yee

Harry Yee 1918 – 2022 Harry Yee är en av de mest inflytelserika bartendrarna i Tiki‑kulturens historia – & samtidigt en av dess mest missförstådda figurer. Under sin tid som bartender på Hawaiian Village Hotel i Waikiki under 1950‑ & 60‑talen skapade han några av världens mest ikoniska semesterdrinkar, & var den förste som någonsin […]

Polynesian Paralysis med bouerbon, ananasjuice, apelsinjuice, citronjuice, orgeat & sockerlag

Polynesian Paralysis

Polynesian Paralysis Polynesian Paralysis dök upp på Hawaiis tiki-scen i början av 1970-talet & tillskrivs Harry Yee, den legendariske bartendern på Hilton Hawaiian Village i Honolulu. Yee var en centralgestalt i tiki-eran & skapade flera tropiska klassiker, däribland Blue Hawaii & Hawaiian Eye. Drinkens namn speglar den tidens typiska humor – en blinkning till “Hawaiian […]

Wolfsbane med mezcal, midori, limejuice, citronjuice, sockerlag & orange bitters

Wolfsbane

Wolfsbane Wolfsbane serverades som en specialdrink på baren Cole’s French Dip under 2023. På olika internetforum rapporteras att cocktailen synts med receptet på menyn där, men att den ursprungliga bartendern som komponerade den inte längre arbetar där. Svårhetsgrad: Medel Rökig & exotisk cocktail där mezcal bidrar med rökig bas, Midori (melonlikör) tillför en saftig grön […]

Cafe Grog med rom, kaffelikör, grapefruktjuice, limejuice & sockerlag

Cafe Grog

Cafe Grog Café Grog kan betraktas som en kreativ variation på den klassiska tiki-cocktailen Navy Grog – där grundidén att kombinera rom, citrus & sötning vidareutvecklas med inslag av kaffe & grapefrukt. Navy Grog skapades av Donn Beach runt 1940 & kännetecknas av en mix av flera romsorter, lime & grapefruktjuice samt honung eller liknande […]

Scorpion med ljus rom, brandy, apelsinjuice, citronjuice, orgeat & sockerlag

Scorpion

Scorpion Scorpion är en av de tidiga klassikerna inom tiki-eran & tros ha skapats i slutet av 1930-talet på Trader Vic’s i Oakland, Kalifornien. Vic Bergeron experimenterade då med rombaserade cocktails som skulle balansera sötma, syra & tropisk frukt – Scorpion blev snabbt en av barens signaturer. I takt med att tiki-vågen svepte över USA […]

Tokyo Tea med vodka, gin, rom, tequila, midoiri, limejuice & sockerlag

Tokyo Tea

Tokyo Tea Tokyo Tea är en vidareutveckling av Long Island Iced Tea, troligen skapad under 1980-talet när färgstarka & söta cocktails dominerade nattklubbar & hotellbarer. Genom att ersätta colan med melonlikör fick drinken sin karaktäristiska gröna färg & tropiska smak – ett sätt att ge den klassiska highballen en mer lekfull & visuellt tilltalande identitet. […]

Prado med tequila, limejuice & marasshinolikör

Prado

Prado Prado är en tequila-cocktail som föddes under en tid när sprit från Mexiko började ta plats på den internationella barscenen. Den tros ha dokumenterats första gången på 1970-talet i Jones’ Complete Barguide, men själva kompositionen – tequila, lime, maraschino & äggvita – bär spår av 1930- & 40-talens sours. Drinken har under senare år […]