A la Louisiane med rye whisky, söt vermouth, Benedictine DOM, absinthe & peychauds

A la Louisiane

A La Louisiane, även kallad De La Louisiane eller Cocktail à la Louisiane, har sitt ursprung i New Orleans – signaturdrinken på restaurang La Louisiane, grundad 1881. Första dokumentationen skedde 1937 i Stanley Clisby Arthurs bok Famous New Orleans Drinks and How to Mix ’Em, där drinken presenteras som en örtig variation av klassikern Vieux Carré.

Efter att ha fallit i glömska återupplivades den i Jim Meehan’s The PDT Cocktail Book (2011), vilket återförde A La Louisiane till cocktailvärldens repertoar. Numera anses det vara en del av New Orleans arv & återfinns som ett finstämt alternativ till Sazerac & Vieux Carré.

intermediate

Svårhetsgrad:
Medel

A la Louisiane

Inget betyg än
Djup & elegant rye-cocktail med rika herbaltoner. Basen av ryewhiskey & söt vermouth ger djup & sötma, medan Bénédictine tillför en komplex örtighet. En touch av absint & stänk av Peychaud’s bitter adderar anis- & kryddighet som rundas av med en subtil fruktighet från maraschinokörsbär. Resultatet är en sofistikerad, balanserad & tidlös drink med tydlig New Orleans-karaktär.
Course Drinkar
Keyword Absinth, Bénédictine D.O.M, Peychaud´s Bitter, Rye whisky, söt vermouth
Prep Time 2 minutes
Cook Time 2 minutes
Total Time 4 minutes
Servings 1

Ingredienser

  • 60 ml Rye whisky
  • 25 ml Söt vermouth
  • 25 ml Benedictine D.O.M
  • 3 stänk Absinthe
  • 3 stänk Peychaud´s Bitter

Instruktioner

  • Kombinera alla ingredienser i ett rörglas & fyll med is
  • Rör tills väl kylt
  • Sila upp i valt glas

Rekommenderad utrustning

A la Louisiane med rye whisky, söt vermouth, Benedictine DOM, absinthe & peychauds