Margaritans Ursprung
En Resa Genom Historia & Kultur

Föregångarna: Picador & Toreador

Den tidigaste dokumenterade cocktailen som påminner om Margaritan är Picador. Receptet dök upp i The Café Royal Cocktail Book från 1937, sammanställd av William J. Tarling, president för United Kingdom Bartenders’ Guild.

Picador innehöll tequila, limejuice & triple sec i proportionerna 2:1:1 – precis som Margaritan. Dryckens namn, som refererar till tjurfäktningens Picador, antyder en mexikansk inspiration, vilket stärker kopplingen till tequila & dess kulturella rötter.

Samma år introducerades Toreador, även den,  i The Café Royal Cocktail Book. Denna cocktail bestod av tequila, aprikoslikör & limejuice. Till skillnad från Picador hade Toreador en sötare & fruktigare profil, vilket visar på tidens experimenterande med tequila som en bas i cocktails.

Margaritans Första Dokumenterade Förekomst

Esquire Magazine (1953) – Margaritan Namnges

Även om Picador & Toreador banade väg för Margaritan, dök det första receptet under namnet Margarita upp i Esquire Magazine i december 1953. Receptet beskrev en drink som kombinerade tequila, limejuice & triple sec, serverad i ett glas med saltkant.

Detta var första gången drinken nämndes vid sitt ikoniska namn & publikationen hjälpte till att sprida Margarita som en trendig cocktail.

Teorier Om Margaritans Uppkomst

Som med många klassiska cocktails finns flera myter om Margaritans ursprung

Margarita Sames (1948)
En populär berättelse är att Margaritan skapades av Margarita Sames, en socialité från Dallas, under en fest i Acapulco. Hon sägs ha blandat tequila, lime & Cointreau för sina gäster, vilket blev en succé.

Carlos “Danny” Herrera (1938)
En annan teori tillskriver drinken Carlos Herrera, som enligt uppgift skapade den på sin restaurang Rancho La Gloria i Tijuana för en gäst som inte kunde dricka andra spritsorter än tequila.

Kopplingen till Daisy
Margaritan tros också vara en mexikansk variant av Daisycocktailen, som består av sprit, citrusjuice & grenadin. Bytet av grenadin mot triple sec & användningen av tequila kan ha lett till Margaritans födelse.

Utvecklingen till Globalt Erkännande

Efter andra världskriget, när tequila började bli mer tillgängligt i USA, växte Margaritans popularitet snabbt. På 1970-talet uppfanns frozen Margaritamaskinen av Mariano Martinez, vilket gjorde drinken ännu mer tillgänglig & populär i soliga delar av USA.

Sammanfattning

Margaritan, som vi känner den idag, är ett resultat av flera decennier av experimenterande & kulturutbyte. Föregångarna Picador & Toreador lade grunden med sina liknande ingredienser & koncept, medan 1953 års publicering i Esquire Magazine cementerade dess status. Oavsett om den föddes vid en fest i Acapulco, på en restaurang i Tijuana, eller som en variant av Daisy, förblir Margaritan en symbol för avkoppling, kreativitet & smakfull njutning.