"Livet är alldeles för kort för att inte njuta av det goda."

Vem är Olivia Hermansson

Olivia Hermansson är en driven & färgstark bartender från Bygdeå, en liten by norr om Umeå. Hon beskriver sig själv som en tävlingsmänniska deluxe, med skinn på näsan, ett kontrollbehov som matchas av en stark kärlek till spontanitet – gärna i kombination med musikquiz. Hennes karriärväg har varit allt annat än rak; från au pair i USA till jobb inom solenergi, handel & IT. Men det var först när hon klev in i restaurangbranschen som hon kände att hon hittade hem. Efter att ha arbetat på flera olika ställen i Umeå var det GP’s som blev den självklara platsen där hon idag blomstrar i baren. Mat & dryck har alltid varit centralt i Olivias liv – något hon inte bara konsumerar med glädje, utan också nu skapar med passion.

Olivias Filosofi

Olivia lever efter mottot att livet är för kort för att inte njuta av det goda. I hennes värld finns det inget som heter “spara det roliga till helgen” – varför inte dricka en öl på en måndag eller öppna en flaska rödvin på en torsdag? Hon uppmuntrar till att leva spontant, men också med självkännedom – för ibland är det rätt att kolla alla Harry Potter-filmer i soffan eller att boka in en halvmara när man är bakis. Filosofin genomsyrar hennes syn på bartending: varje drink ska vara en njutning, en stund att ta tillvara på. Att skapa upplevelser för andra är lika mycket en konstform som ett uttryck för livsglädje.

Varför valde du att bli bartender?

Det var inte en slump att Olivia hamnade bakom bardisken – det var ett mål. Redan när hon började jobba på GP’s visste hon att baren var hennes mål, & hon satte ribban högt: hon ville bli så bra som möjligt. För Olivia är bartenderyrket något man aldrig blir färdig med. Det är ett yrke i ständig utveckling, där inspiration flödar kollegor emellan, tekniker förfinas & nya drinkar skapas varje dag. Det är både en personlig & kollektiv resa, där lärande & delande går hand i hand – & det är just det som gör yrket så meningsfullt för henne.

3 tips för hemmabartendern

Använd det du har hemma
Du behöver inte dyr utrustning för att komma igång. En termos kan bli en shaker, en vanlig matsked kan fungera som barsked & ett durkslag är en perfekt sil. Allt går – om man vill.

Krydda din cocktail som du kryddar mat
Tänk på cocktailen som en rätt – addera små smaker som förändrar upplevelsen. En nypa salt, färska örter eller peppar i sockerlag kan ge djup & balans till drinken.

Engagera alla sinnen
En riktigt bra cocktail smakar inte bara gott – den ska också dofta ljuvligt, se inbjudande ut & kännas rätt i munnen. Zestolja, örter som garnityr & rätt textur gör att varje klunk blir en upplevelse.

G.I.N.O med körsbärsinfuserad gin, antica formula, campari, hallonsockerlag, vit chokladlikör, citronjuice & saltvatten

G.I.N.O

G.I.N.O G.I.N.O skapades av Olivia Hermansson, bartender på Guilty Pleasure i Sundsvall. Cocktailen är en kreativ & kärleksfull tolkning av både den klassiska Negronin & den svenskitalienska efterrätten GINO – en varm fruktdessert med smält vit choklad. Olivia valde att översätta GINO:s smakkombination av bär & choklad till ett flytande format, samtidigt som hon behöll […]