
Erik Andersson
"När man slutar att utvecklas skall man göra något annat."
Vem är Erik Andersson?
Fyller snart 31, kommer från Karlstad där han växte upp innan han flyttade till Stockholm vid 25 års ålder. Hans intresse för bar & restaurang började i ungdomsåren, vilket blev uppenbart när han impulsivt köpte en shaker & en ishink från en second hand butik i Hornstull, helt enkelt för att han tyckte de såg coola ut. Denna dragning till estetiken av barverktyg ledde till intresse för att samla på glas & slutligen till att mixa drinkar när han blev äldre. Efter gymnasiet intensifierades hans intresse för mixologi när han märkte hur mycket uppskattning han fick av sina vänner för de drinkar han blandade.
Motiverad av sin framväxande passion beslutade Erik att formellt utbilda sig inom området. Han & en vän skrev in sig på European Bartender School på Kos. Det var inte bara en rolig erfarenhet, men en som han beskriver som "väldigt seriös". Vid sin återkomst till Karlstad, sökte han en plats för att omsätta sin nyvunna kunskap till praktik. Samma dag som han kom tillbaka såg han en annons från cocktailbaren Koriander, som sökte en bartender. Trots att han initialt möttes med skepticism på grund av sin brist på arbetslivserfarenhet, imponerade Erik med sin kunskap om spritsorter & fick en chans att visa upp sina färdigheter som barback. Efter att ha bevisat sig själv flyttade han snabbt upp till rollen som bartender.
Efter framgångsrika år i Karlstad kände Erik ett behov av förnyelse & nya utmaningar, vilket ledde honom till Stockholm. Huvudstaden gav honom möjligheten att dyka djupare in i branschen, & han engagerade sig i att driva & utveckla flera framstående barer. Bland dessa fanns den prestigefyllda Cadierbaren på Grand Hotel, där han arbetade sida vid sida med Emil Åreng. Deras samarbete stärkte deras professionella band vilket ledde till att Erik flyttade till Umeå för att vara med och öppna Facit som han nu drivit i två år.
Eriks filosofi
Erik ser baren som en direkt förlängning av sig själv, där hans personlighet & känsla för detaljer får fritt utlopp. Han jämför barmiljön med sitt eget vardagsrum, där varje gäst får känna sig lika välkommen som en nära vän. Denna intima känsla av gemenskap & engagemang är vad Erik verkligen strävar efter varje gång han stiger bakom bardisken.
Men han understryker också en viktig skillnad: hur baren & ett bord på en restaurang skiljer sig åt i termer av service. Många kan felaktigt tro att service i baren speglar samma slags upplevelse som vid ett restaurangbord. Men för Erik är detta en missuppfattning. I baren besöker gästerna honom, & de kliver in i hans värld. De är på besök i hans "vardagsrum", & därmed får han ge dem en unik, personlig upplevelse. Vid ett bord på en restaurang, däremot, ser Erik det som att han besöker gästerna på deras lånade plats för kvällen.
Denna distinktion mellan bord & bar formar i stor utsträckning Eriks syn på service & kundupplevelse. Han drivs av att ständigt utvecklas, av att aldrig stagnera. Enligt honom finns det alltid något nytt att lära sig. Den personliga utvecklingen är för honom viktigare än att vinna priser, även om erkännande är trevligt. Det slutliga målet? Att alltid ha roligt i sitt arbete & att förmedla den känslan till varje gäst som besöker hans bar. Han tror på att skapa genuina relationer genom baren, att skapa minnesvärda stunder & att ständigt sätta gästens upplevelse i centrum.
Varför valde du att bli bartender?
Erik drogs ursprungligen till bartending för estetiken. Han fascinerades av hur barer & bartenders ofta framställdes i filmer, alltid visualiserade på ett filmiskt, estetiskt sätt. Men det var när han märkte att hans skapelser glädde andra, när andra faktiskt blev lyckligare av det han skapade, som han insåg att han hade hittat sin kallelse inom bartending.
3 tips för hemmabartendern
Börja med vad du älskar
Innan du går all in med ett fullt utrustat barskåp, börja med en bas du älskar. Om gin är din grej, skaffa en bra gin. Använd den som utgångspunkt för klassiska drinkar som Tom Collins. När du känner dig bekväm, kan du börja experimentera & bygga ut din samling. Det viktigaste är att ta det steg för steg & utveckla dina kunskaper successivt.
Lär dig grunderna först
Det kanske låter grundläggande, men balansen mellan surt & sött är kritisk för att skapa välsmakande drinkar. Innan du går vidare till mer komplexa blandningar, börja med att förstå dessa två grundsmaker & hur de spelar med varandra i en drink.
Tillfredsställ din egen smak
Glöm inte att hemmabaren i första hand är för dig. Om du älskar en särskild drink eller ingrediens, kör på! Det är ditt utrymme att experimentera & hitta vad du älskar. Och om du skapar något för gäster, medan det är bra att tänka på deras smak, tveka inte att introducera dem för något nytt du har upptäckt.
Erik betonar att hemmabaren bör vara en förlängning av dina personliga smaker & intressen. Med dessa tips i åtanke kan du skapa en hemmabarupplevelse som både är givande & rolig.
Får jag lov?
Får jag lov? “Vi gör ju alla våra menyer i skolämnen. Svenska, Historia, Geografi etc. På somrarna, runt den period vi håller stängt varje år, har vi dock valt att köra sommarlovsmenyer. Inspirerade av sommarsäsongen i Sverige, husvagnssemestrar & ljuva sommarsmaker. “Får jag lov?” är en drink vi skulle vilja dricka på en loge […]
Södermanland/Uppland
Södermanland/Uppland “På Facit gör vi menyerna i skolämnen. Och denna drink kommer från Geografi A, där vi avhandlade ett gäng av Sveriges alla landskap. Tolkade i drinkar. Ingredienserna i denna drink kommer alla från just Södermanland och Uppland. Ginen Södermanland, Punschen tillverkas i Uppland, Rånäs tillverkas inte längre där, men har sitt recept & […]
Facit Old Fashioned
Facit Old Fashioned “Vår helsvenska variant på den odödliga klassikern. I definitonen en Old Fashioned, en Facit Old Fashioned. Då den innehåller just sprit, socker, bitters och vatten. Skillnaden? En skvätt punsch. Inte så klassiskt, men otroligt gott. Punsch gör allt bättre, som jag brukar säga! För att kunna göra denna drink och många andra […]
Facit Bar
Facit Bar I Umeå finner man Facit, en unik cocktailbar där svenska råvaror står i centrum. Med en passion för att lyfta fram det svenska och skapa en minnesvärd upplevelse för sina gäster, erbjuder Facit inte bara drinkar, utan en berättelse om Sveriges rikedom på smaker. FacitFacit är stolta över att vara den första och […]