Old Fashioned
Old Fashioned är en av de äldsta dokumenterade cocktailerna, med rötter som sträcker sig tillbaka till början av 1800-talet. Den anses ofta vara en av de första drinkarna som stämmer överens med definitionen av en “cocktail,” vilken beskrivs som en blandning av sprit, socker, vatten & bitters. Ursprungligen var den känd helt enkelt som en “whisky cocktail,” men i slutet av 1800-talet, när nya & mer komplexa cocktails började dyka upp, bad de som föredrog den ursprungliga, enklare stilen om en “old-fashioned” cocktail.
Det finns många berättelser om var & när Old Fashioned specifikt uppstod, men en av de mest kända hävdar att drinken populariserades på Pendennis Club i Louisville, Kentucky, på 1880-talet. Baren har sedan dess blivit starkt associerad med Old Fashioned, även om drinken troligen existerade i någon form långt innan dess.
Under 1900-talet behöll Old Fashioned sin popularitet & anses idag vara en av de mest ikoniska drinkarna. Den har fått en renässans i modern tid tack vare dess framträdande i populärkulturen & dess eleganta enkelhet, som gör den till en favorit bland både bartenders & dryckesentusiaster.
Svårhetsgrad:
Lätt
Old Fashioned
Utrustning
- 1 Whiskyglas Ta ditt favoritglas
- 1 Muddler Om du använder sockerbit istället för sockerlag
- 1 Stor isbit Eller kuber om det är det du har
Ingredienser
- 50 ml Bourbon/Rye Minst 5 cl för denna drink
- 10-15 ml Sockerlag Du väljer själv om du vill muddla eller använda sockerlag
- 2-4 dashes Angostura Bitter
- 1 Apelsinzest Pressa ut oljan från skalet över drinken
Instruktioner
Old Fashioned
- Placera sockerbiten i ett whiskyglas. Om du använder sockerlag kan du hoppa över muddlingssteget.
- Tillsätt 2-3 droppar av Angostura bitter.
- Använd en muddler eller baksidan av en sked för att krossa sockerbiten och blanda den med bitter. Muddla tills sockret är helt upplöst. Addera lite bourbon om du behöver för att lösa upp sockret.
- Lägg en stor iskub (eller några mindre) i glaset.
- Häll bourbon eller rye whisky över isen.
- Använd en barsked för att röra drinken. Gör detta försiktigt och metodiskt för att inte smälta för mycket is och späda ut drycken.
- Ta ett stort skal från en apelsin (undvik det vita, bittra partiet så mycket som möjligt). Tvista det över glaset för att spraya lite av de eteriska oljorna över drycken, och lägg sedan ner det i glaset.
- Garnera glaset med ett cocktailbär.