Perfect Martini med gin, söt vermouth, torr vermouth & orange bitters

Perfect Martini

Perfect Martini är en vidareutveckling av den klassiska Dry Martinin & har sina rötter i tidigt 1900-tal, då bartenders började experimentera med olika förhållanden mellan torr och söt vermouth. Termen “perfect” användes redan i äldre cocktailböcker som The Savoy Cocktail Book (1930) & syftar inte på perfektion i smak, utan på den perfekta balansen mellan två typer av vermouth.

Under 1920- & 30-talen var det vanligt att gäster beställde martinis med specifika proportioner, & den “perfect” versionen blev snabbt ett begrepp – särskilt bland dem som tyckte att den torra martinin var för skarp. Idag betraktas Perfect Martini som ett mellanting mellan klassisk Dry Martini & Manhattan: elegant, nyanserad & tidlös.

intermediate

Svårhetsgrad:
Medel

Perfect Martini

Inget betyg än
Klassisk & balanserad variant av den traditionella martinin, där torr och söt vermouth används i lika delar. Resultatet blir en rundare & mer aromatisk cocktail än den torra versionen, med frisk örtighet, lätt sötma & en mjuk, elegant avslutning. Den är mindre vass än en Dry Martini men mer komplex i smaken – ett perfekt möte mellan kraft & harmoni.
Course Drinkar
Keyword gin, orange bitters, söt vermouth, torr vermouth
Prep Time 2 minutes
Cook Time 2 minutes
Total Time 4 minutes
Servings 1

Ingredienser

  • 60 ml Gin
  • 15 ml Söt vermouth
  • 15 ml Torr vermouth
  • 2 stänk Orange Bitters

Instruktioner

  • Kombinera alla ingredienser i ett rörglas & fyll med is
  • Rör tills väl kylt
  • Sila upp i valt glas & avsluta med att pressa en apelsinzest över

Rekommenderad utrustning

Perfect Martini med gin, söt vermouth, torr vermouth & orange bitters