AI generated picture of John Swago

John Swago

John Swago är en historisk bartender från New Orleans, mest känd för att ha varit en av de tidiga storheterna inom drinkformatet Collins på 1930-talet. Hans namn lever kvar tack vare ett av de mest hyllade cocktails med ursprung i Louisiana – St. Regis Julep – och&för det kulturella arv han bidragit till runt Collins-dryckfamiljen.

Bakgrund

John Swago arbetade som bartender i New Orleans under början av 1900-talet. Han beskrivs som en av de bästa gamla mixologerna i staden som ofta serverade Tom Collins över polerat barträ — i linje med barens elegans & stil  . Hans status manifesterades även via kopplingen till cocktailen St. Regis Julep, som anses vara en av de första signaturdrinkarna att kopplas till det prestigefyllda St. Regis-märket i New Orleans.

Bidrag till dryckeskulturen


Promotör av Collins-familjen
: Swago omnämns i den ikoniska cocktailboken Famous New Orleans Drinks (1938) som en chefsmixolog som föredrog att servera Tom Collins i eleganta miljöer, vilket hjälpte att cementera Collins-formatet som en dryckeskulturklassiker  .

St. Regis Julep
: Swago krediteras som upphovsman till denna cocktail. Den betraktas som en av de första formella drinkarna associerade med lyxmärket St. Regis, vilket bidrog till verkets ikonstatus inom amerikansk mixologi & kopplade ihop barer, branding och dryckeskonst.

Sammanfattning

John Swago må vara en namnlös hjälte i cocktailhistorien, men hans bidrag är tydligt. Genom sitt hantverk och sina kopplingar till både Tom Collins-traditionen & St. Regis Julep, har han hjälpt att forma New Orleans roll som epicentrum för amerikansk cocktailkultur under 1900-talet. Hans arv lever vidare i varje Collins-servering & i varje bartender som strävar efter klassisk elegans i varje glas.

St. Regis Julep med rye whisky, jamaikansk rom, grenadin, demararasockerlag & mynta

St. Regis Julep

St. Regis Julep St. Regis Julep förekommer i Stanley Clisby Arthurs klassiker Famous New Orleans Drinks and How to Mix ‘Em (1937), där den beskrivs som skapad av bartendern John Swago vid St. Regis Restaurant i New Orleans. Den skiljer sig från andra juleper genom sin delade bas – rye whiskey + jamaicansk rom – & […]