Mojito
Från piratmedicin till ikonisk sommarcocktail

Det är svårt att tänka sig en drink mer förknippad med sol, karibisk hetta & ljumma kvällar än Mojito. Med sin friska blandning av rom, lime, mynta, socker & sodavatten är den lika älskad på strandbarer som i cocktailbarer världen över. Men bakom dess läskande yta döljer sig en berättelse som spänner över århundraden – från 1500-talets pirater till Hemingways Havana.

Från läkemedel till cocktail

Ursprunget till Mojiton tros gå tillbaka till 1500-talet, när den engelske pritaten, eller kaparen som det kallades, Sir Francis Drake härjade i Karibien. Enligt historiska källor drabbades Drakes besättning ofta av sjukdomar under sina resor, särskilt dysenteri & skörbjugg. Kubanerna erbjöd då en lokal kur: en blandning av aguardiente (en föregångare till rom), lime, socker & mynta. Det sägs att denna dryck – då kallad “El Draque” efter kaparen – hjälpte till att hålla besättningen vid liv.

Enligt historien var det Sir Francis Drake själv som blandade den första “mojiton” efter ett stormigt slag mot spanjorerna – med mynta för smaken & lime för hälsan. Om det är sant? Svårt att säga. Men myten lever vidare i varje myntablad som muddlas i en mojito.

Från aguardiente till rom – en dryck utvecklas

När romproduktionen i Karibien utvecklades på 1800-talet ersattes aguardiente gradvis av den finare, destillerade romen vi känner idag. Mojiton förfinades, men behöll sin friska karaktär. På Kuba kallades den fortfarande ofta för “El Draque” långt in på 1900-talet.

Det är först under 1900-talets början som drinken började dyka upp under namnet Mojito. Namnet tros komma från det spanska ordet mojadito, en diminutiv form av mojado (blöt), eller möjligen från det afrokubanska ordet mojo – en kryddig limebaserad sås.

Hemingway, La Bodeguita & turistströmmar

Ingen kan tala om Mojito utan att nämna Ernest Hemingway, som spenderade många år i Kuba. Det sägs – & här är vi återigen inne i skrönans värld – att Hemingway älskade att dricka Mojitos på den lilla baren La Bodeguita del Medio i Havanna. På väggen där står det fortfarande målat:

“My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in El Floridita.”

En dryck som fångar en kultur

Mojiton är mer än en drink – den är en smak av det kubanska livet. Kombinationen av lime & mynta ger en friskhet som speglar den karibiska värmen, medan sockret & romen för tankarna till sockerrörsfälten & historiens koloniala lager.

Idag är Mojito ett globalt fenomen – lika hemma i en strandbar i Thailand som på en takterrass i Stockholm. Men i varje glas vilar en berättelse om överlevnad, pirater, revolutionärer & författare – & kanske ett uns sanning i alla skrönor.