Creole Cocktail görs med rye whisky, söt vermouth, Amer Picon & Benedeictine D.O.M

Creole Cocktail

Creole Cocktail är en klassisk whiskeydrink som hämtar inspiration från New Orleans men föddes i New York. Den mest kända versionen publicerades av Hugo Ensslin i Recipes for Mixed Drinks (1916), där rye whiskey blandas med söt vermouth, Bénédictine & Amer Picon. Resultatet blev en sofistikerad cocktail med tydlig fransk prägel, i linje med den kreolska kulturen i Louisiana.

Namnet Creole var troligen mer en stämningsmarkör än en geografisk referens – en blinkning till den rika matkultur & det kulturella arv som New Orleans förknippas med. Intressant nog fanns tidigare drinkar med samma namn men helt andra ingredienser, vilket speglar den tidens mer fria syn på namn & recept.

Efter att ha fallit i glömska under förbudstiden återupptäcktes Creole Cocktail under 2000-talets cocktailrenässans & lever i dag vidare som ett elegant alternativ till Manhattan – med mer djup, komplexitet & en gnutta historia i varje klunk.

intermediate

Svårhetsgrad:
Medel

Creole Cocktail

Inget betyg än
Sofistikerad, bittersöt whiskydrink som liknar en Manhattan fast med extra aromatisk komplexitet. Kryddigheten från rye whiskey möter söt vermouth, medan Amer Picon tillför citrusbitterhet & Bénédictine en örtig sötma. Resultatet är fylligt, balanserat & elegant med lena herbalnoter & en touch av citrusskal.
Course Drinkar
Keyword Amer Picon, Bénédictine D.O.M, Rye whisky, söt vermouth
Prep Time 2 minutes
Cook Time 2 minutes
Total Time 4 minutes
Servings 1

Ingredienser

  • 45 ml Rye whisky
  • 30 ml Söt vermouth
  • 10 ml Benedictine D.O.M
  • 10 ml Amer Picon

Instruktioner

  • Kombinera alla ingredienser i ett rörglas & fyll med is
  • Rör tills väl kylt
  • Sila upp i valt glas & pressa en citronzest över

Rekommenderad utrustning

Creole Cocktail görs med rye whisky, söt vermouth, Amer Picon & Benedeictine D.O.M