Leo Engels

Leo Engels

Leo Engel var en pionjär inom den internationella cocktailkulturen & en av de första som introducerade amerikansk bartending i Europa. Genom sitt arbete i London under 1800-talets senare hälft bidrog han till att forma den moderna barvärlden & sprida kunskapen om amerikanska drinkar till en europeisk publik.

Bakgrund

Född i Tyskland 1844, emigrerade Leo Engel till USA senast 1867 & blev amerikansk medborgare 1874. Han arbetade som bartender i New York, bland annat på Ridgewood Shades i Brooklyn, & enligt egen utsago även för den legendariske Jerry Thomas. År 1874 rekryterades Engel av entreprenörerna Felix Spiers & Christopher Pond för att driva en amerikansk bar på Criterion Restaurant i London, en av stadens mest fashionabla nöjesdestinationer vid Piccadilly Circus. 

Bidrag till dryckeskulturen

Leo Engels mest betydande bidrag till cocktailhistorien är hans bok American & Other Drinks, publicerad i London 1878. Detta verk var den första omfattande samlingen av amerikanska drinkrecept som publicerades i Storbritannien & innehöll över 200 recept, inklusive 14 av Engels egna skapelser. Boken spelade en avgörande roll i att popularisera amerikansk bartending i Europa & blev en hörnsten i brittisk mixologi. 

Bland de drinkar Engel hjälpte till att sprida fanns klassiker som Brandy Crusta, en cocktail ursprungligen skapad av Joseph Santini i New Orleans på 1840-talet. Engels version av Brandy Crusta, dokumenterad i hans bok, bidrog till att etablera denna cocktail i den europeiska dryckeskulturen. 

Efter sin tid på Criterion försökte Engel etablera egna barer i London, men dessa satsningar blev kortlivade. Han fortsatte dock sin karriär som säsongsbartender i Paris & Monte Carlo fram till sin död 1893. 

Sammanfattning

Leo Engel var en nyckelfigur i spridningen av amerikansk cocktailkultur till Europa under 1800-talet. Genom sin bok American & Other Drinks & sitt arbete på Criterion Restaurant i London introducerade han en ny stil av bartending som kombinerade amerikansk innovation med europeisk elegans. Hans insatser lade grunden för den moderna internationella cocktailkulturen & hans inflytande märks än idag i barer världen över.

American & Other Drinks

American & Other Drinks

Boktitel American & Other Drinks Författare Leo Engels Utgivningsår 1878 Sammanfattning American & Other Drinks är en av de tidigaste brittiska cocktailböckerna & markerar ett avgörande ögonblick i spridningen av amerikansk dryckeskultur till Europa. Författaren Leo Engel, en tysk bartender som tidigare arbetat i New York, var verksam på Criterion Restaurant i London. Boken innehåller […]

Alabazam görs med brandy, orange curaao, citronjuice, sockerlag & aromatiska bitter

Alabazam

Alabazam Alabazam dök först upp i tryck 1878 i Leo Engels bok American & Other Drinks. Engel, en amerikansk bartender verksam vid Criterion Bar i London, skapade denna cocktail under en tid då bitters ofta användes i medicinska tonics. Cocktailen kännetecknas av en ovanligt stor mängd bitters, vilket ger den en distinkt kryddighet & djup.  […]