Gary Regan
Gary Regan – eller Gaz Regan, som han blev känd som i cocktailvärlden – var en av 1900- & 2000-talets mest inflytelserika röster inom bartending. Han var inte bara författare, bartender & föreläsare – han var en själslig bro mellan den gamla, klassiska cocktailtraditionen & den moderna barens nytänkande. Med värme, skärpa & ett skägg som blev lika legendariskt som hans ord, lärde han en hel generation bartenders att tänka, smaka & känna – inte bara blanda.
Bakgrund
Gary Regan föddes i Rochdale, England, 1951 & växte upp i sina föräldrars pub. Det var där, bland pintglas & historier, han först lärde sig vad gästfrihet egentligen betyder. På 1970-talet emigrerade han till USA, där han först jobbade som bartender på vanliga neighborhood bars – men med tiden blev hans intresse för cocktails djupare, både historiskt & tekniskt.
Hans genombrott kom genom skrivandet. På 1990-talet började han skriva krönikor, bloggar & böcker som kombinerade research med personlighet – en stil som saknades i en annars ofta formell barlitteratur. Det mest kända verket, The Joy of Mixology (2003), blev snabbt ett standardverk & är idag ett självklart inslag i varje seriös bartenders bokhylla. Gary själv brukade säga att boken egentligen handlade mer om människor än om sprit – vilket säger mycket om hans filosofi.
Bidrag till dryckeskulturen
Regans viktigaste bidrag ligger i hans sätt att tänka på cocktails. I The Joy of Mixology introducerade han en ny klassificering av drinkar, där han grupperade cocktails efter struktur snarare än enskilda ingredienser – en pedagogisk metod som gjorde det lättare för bartenders att förstå logiken bakom tusentals recept. Istället för att bara minnas varje enskild drink, kunde man se dem som variationer inom kategorier som “New Orleans Sours”, “Champagne Cocktails” eller “duos och trios”.
En annan del av hans arv är hans sätt att förmänskliga bartenderyrket. Han talade ofta om vikten av empati, av att “läsa rummet”, & han betonade bartenderns roll som värd – inte bara som drinkmaskin. Hans texter var ofta lika delar drinkkunskap & livsfilosofi.
Gary Regan var också känd för sin Orange Bitters #6, en egen tolkning av en klassisk cocktailbitter som han först började blanda i liten skala i sitt eget kök. När efterfrågan växte slog han sig ihop med The Bitter Truth & gjorde sin version till en stapelvara i barer världen över.
Och så fanns förstås finger-stirring. Under sina föreläsningar & masterclasses brukade han ibland röra sin Negroni med sitt pekfinger – ett lekfullt, nästan zenbuddhistiskt uttryck för närvaro, intuition & kontakt med drinken. Det blev en symbol för hans hela ethos: att bartending handlar om känsla, inte bara teknik.
Sammanfattning
Gary Regan var en lärd rebell. En bartender som skrev, en författare som blandade – & en människa som fick tusentals andra att hitta sin plats bakom baren. Genom sina böcker, föreläsningar & bitters skapade han inte bara smak, utan sammanhang. Han visade att en cocktail inte är en exakt vetenskap – det är ett samtal mellan bartender & gäst.
När han gick bort 2019 sörjdes han världen över, men hans anda lever vidare i varje välblandad Negroni, varje rörd Manhattan & varje bartender som vågar möta gästen med både hjärta & hjärna.
1906 Martini
1906 Martini 1906 Martini är Gary “Gaz” Regans hyllning till det som anses vara den första dokumenterade Dry Martini som innehöll både gin & torr vermouth – publicerad i Applegreen’s Bar Book (1906). Regan, en av 1900-talets mest inflytelserika cocktailförfattare & historiker, skapade sin version som en tolkning snarare än en rekonstruktion: en balans mellan […]


